Kuchnia staropolska dla początkujących: Różnice pomiędzy wersjami
Linia 1: | Linia 1: | ||
== Zebranie potraw == | == Zebranie potraw == | ||
+ | {{Cytat | ||
+ | | Potrawa żółta w dobrej jusze albo po królewsku | ||
+ | Weźmij jarząbka albo kuropatwę, ptaszki albo gołębie, kapłona albo cielęcinę, albo co chcesz; wymocz, spuść w garniec, zasól, odwarz, odbierz, nacedź znowu tym rosołem i pietruszki włóż; a gdy dowiera, wlej gąszczu, octu, słodkości, szafranu, pieprzu, cynamonu, rożenków obojga, limonij; przywarz, a daj na misę. | ||
+ | | źródło = {{Cyt | ||
+ | | nazwisko = Czerniecki | ||
+ | | imię = Stanisław | ||
+ | | tytuł = Compendium ferculorum albo Zebranie potraw | ||
+ | | url = https://polona.pl/item/compendium-fercvlorvm-albo-zebranie-potraw,MzQ5MDIzMw/4 | ||
+ | | wydawca = w drukarni Jerzego i Mikołaja Schedlów | ||
+ | | miejsce = Kraków | ||
+ | | rok = 1682 | ||
+ | | strony = 15 | ||
+ | }} }} | ||
+ | |||
+ | Weź dowolne mięso drobiowe albo cielęce. Wymocz, włóż do garnka, zasól i obgotuj. Oddziel mięso od kości, zalej wywarem i dodaj pietruszki. Zagotuj znowu, następnie dodaj przecier z gotowanej włoszczyzny, ocet, cukier, szafran, pieprz, cynamon, rodzynki i sok z limonki. | ||
+ | |||
+ | {{Cytat | ||
+ | | Jajecznica prosta<br> | ||
+ | Rozbij jajec, wlej na masło w rynkę, a usmażywszy, daj z rynką na stół; możesz też cebulki młodej, zielonej albo pietruszki drobno ukrajać. | ||
+ | | źródło = ''Op. cit.'', s. 74 }} | ||
+ | |||
+ | |||
+ | {{Cytat | ||
+ | | Grzybek<br> | ||
+ | Rozbij jajec z mlekiem, a jeżli chcesz, możesz przydać mąki trochę, jednak lepiej bez mąki; przydaj rożenków drobnych, cynamonu, wlej w rynkę na masło gorące, a smaż i przewróć; usmażywszy, pocukruj, a daj na stół. | ||
+ | | źródło = ''Op. cit.'', s. 75 }} | ||
+ | |||
+ | |||
+ | {{Cytat | ||
+ | | Naleśnik<br> | ||
+ | Rozbij jajec z mlekiem i trochą mąki, zynguj masłem rynkę albo kielemkę, wlewaj po trosze, a piecz cienko, a polawszy masłem, daj na stół. | ||
+ | | źródło = ''Op. cit.'', s. 75 }} | ||
== Jajecznica na winie == | == Jajecznica na winie == |
Wersja z 00:28, 3 gru 2019
Zebranie potraw
Potrawa żółta w dobrej jusze albo po królewsku
Weźmij jarząbka albo kuropatwę, ptaszki albo gołębie, kapłona albo cielęcinę, albo co chcesz; wymocz, spuść w garniec, zasól, odwarz, odbierz, nacedź znowu tym rosołem i pietruszki włóż; a gdy dowiera, wlej gąszczu, octu, słodkości, szafranu, pieprzu, cynamonu, rożenków obojga, limonij; przywarz, a daj na misę. |
— Stanisław Czerniecki: Compendium ferculorum albo Zebranie potraw, Kraków: w drukarni Jerzego i Mikołaja Schedlów, 1682, s. 15 |
Weź dowolne mięso drobiowe albo cielęce. Wymocz, włóż do garnka, zasól i obgotuj. Oddziel mięso od kości, zalej wywarem i dodaj pietruszki. Zagotuj znowu, następnie dodaj przecier z gotowanej włoszczyzny, ocet, cukier, szafran, pieprz, cynamon, rodzynki i sok z limonki.
Jajecznica prosta Rozbij jajec, wlej na masło w rynkę, a usmażywszy, daj z rynką na stół; możesz też cebulki młodej, zielonej albo pietruszki drobno ukrajać. |
— Op. cit., s. 74 |
Grzybek Rozbij jajec z mlekiem, a jeżli chcesz, możesz przydać mąki trochę, jednak lepiej bez mąki; przydaj rożenków drobnych, cynamonu, wlej w rynkę na masło gorące, a smaż i przewróć; usmażywszy, pocukruj, a daj na stół. |
— Op. cit., s. 75 |
Naleśnik Rozbij jajec z mlekiem i trochą mąki, zynguj masłem rynkę albo kielemkę, wlewaj po trosze, a piecz cienko, a polawszy masłem, daj na stół. |
— Op. cit., s. 75 |