Z wizytą w Soplicowie: Ostatnia uczta staropolska
- Arcyserwis
- krzak rozmarynu z pianką cukrową - Dumanowski, Tatarskie ziele...
- konfitury, czekolada
- Kolejne dania
- barszcz królewski
- rosół stpl. (III sekret)
- ryby
- Szczupak w szafranie
- ryba na 3 sposoby (II sekret)
- lody
Arcyserwis
Tymczasem goście, potraw czekający w sali, |
— XII, 25–40
|
Ale tymczasem wielki serwis barwę zmienił |
— XII, 159–184
|
Wyliczenie składników
Kto zrozumie nie znane już za naszych czasów |
— XII, 144–184
|
Zupy
I wnet zaczęli wchodzić parami lokaje |
— XII, 137–142
|
Ryba niekrojona
W końcu sekret kucharski: ryba nie krojona, |
— XII, 152–154
|
Lody
Ale goście tymczasem skończyli jeść lody |
— XII, 488–489
|