Otwórz menu główne

Zmiany

Gastronomiczny Order Pomiana

Usunięte 9 bajtów, 31 maja
| tytuł = L'art et la science de la gastronomie dans les relations entre la France et la Pologne
| rok = 1968
}}, maszynopis w zbiorach biblioteki Wyższej Szkoły Pedagogicznej (''École normale supérieure'') w Paryżu (sygn. IUHPS 55.3)</ref> Później ten sam szkic, ale po polsku i w bardziej popularyzatorskim tonie, umieścił w charakterze wstępu do niewielkiej książeczki pt. ''Łyżka za cholewą, a widelec na stole'', której trzon stanowią teksty Magdaleny z Kossaków Samozwaniec o tym, jak dawniej jadała polska szlachta w czasach staropolskich, ilustrowane swawolnymi obrazkami Mai Berezowskiej. W swojej ,,prologowej gawędzie" Przypkowski przedstawił swój pogląd na sztukę kulinarną jako pełnoprawną dziedzinę sztuki w ogóle (,,pierwszą sztuką świata była -- sztuka mięsa!") i przestrzegał przed zagrożeniem, jakie stanowi dla niej industrializacja i standaryzacja.<ref>{{Cyt
| nazwisko = Berezowska
| imię = Maja