Otwórz menu główne

Zmiany

Gastronomiczny Order Pomiana

Dodane 2 bajty, 31 maja
}}</ref> Reguła wzorowana na średniowiecznych zakonach rycerskich, elitarność i sekretność na miarę loży wolnomularskiej, hierarchia i tytulatura, symbole i rytuały -- wszystko to niewątpliwie oddziaływało na wyobraźnię Przypkowskiego, który zapragnął sam powołać podobną organizację, tyle że w dziedzinie gastronomii.
[[File:Herb i Ekslibrys Pomiana.png|thumb|left|Po lewej: herb Pomian – w polu złotym głowa bawola czarna przeszyta mieczem srebrnym w skos.<br>Po prawej: Ekslibrys Edouarda Pożerskiego de Pomiane 'a zaprojektowany przez Tadeusza Przypkowskiego.]]
Do współpracy nad tym projektem zwerbował swego znajomego, artystę malarza i grafika, Tadeusza Gronowskiego. Gronowski zaprojektował odznakę orderową, za wzór biorąc stworzony wcześniej przez Przypkowskiego ekslibrys Edwarda Pożerskiego. Ekslibrys zaś nawiązywał do znaku herbowego Pomian, który przedstawia w polu złotym głowę bawolą czarną (chociaż Długosz pisał, że żubrzą, i do tego, że z kolcem w nozdrzach) przeszyta mieczem srebrnym w skos.<ref>{{Cyt
| nazwisko = Kulikowski