Otwórz menu główne

Zmiany

Włoszka z włoszczyzną w posagu

Dodane 647 bajtów, 16 czerwca
* Galareta mięsna z sałatką z jarzyn liściastych.
* Sztuka mięsa i blamanż z musztardą.
* Gołębieduszone.* Mięsa pieczone, a następnie duszone, z kwaśnym kwaśno-słodkim sosem.
* Placki z ciasta francuskiego.
* Dziczyzna gotowana po węgiersku.
* Pasztety mięsne [zapiekane w cieście]. Pawie w sosie własnym.
* Babki florentyńskie.
* Pieczeń z dziczyzny z podłużnymi kluseczkamiserowymi.* Pulpety mięsne. Zupa nauma [?różne hipotezy; być może chodzi o ,,zupę złotą" podaną z kromkami chleba smażonymi w roztrzepanym jajku].* Pieczone bażanty. Almongiavare [hiszpańskie słodkie bułeczki nadziewane serem].
* Kapłony w cieście.
* Białe placki. A potem galaretki mięsne.
* Króliki w sosie własnym. Guanti [weselna potrawa neapolitańska w kształcie korony z ciasta francuskiego ze słodkim farszem].
* Kuropatwy z cytrynami. Galaretka z pigwy.
* Placki purpurowe.
* Torciki na wszystkie stoły.
* Na stół jejmości królowej: kasztany w syropie i szachownica do gry.
* Nevole [neapolitańskie różyczki ze smażonego ciasta] i wino korzenne. Sprzątnąć pierwszy stół.
* Drażetki. I ładnie pachnąca woda do mycia rąk.
| oryg = <poem>In primis pignolata in quattro, con natte, & attonnata.
| tom = XXXIX
| strony = 167--216
}}
* {{Cyt
| tytuł = Revista de la Sociedad Española de Italianistas
| nazwisko r = Puccini
| imię r = Valeria
| rozdział = La rappresentazione del potere nel banchetto nuziale di Bona Sforza, regina di Polonia
| adres rozdziału = https://revistas.usal.es/dos/index.php/1576-7787/article/download/29854/28347/110017
| wydawca = Ediciones Universidad de Salamanca
| rok = 2021
| wolumin = 15
| strony = 89--104
}}
* {{Cyt