Otwórz menu główne

Zmiany

=== Zupa z różnych jarzyn na osób 10 ===
Bierze się mięsa f. 10, kur 2, cielęciny f. 3, obmywszy w czystej wodzie zastawia się, nalawszy czystą wodą, ; odszumować czysto, dodać włoszczyzny różnej, niech się gotuje 4 godziny dobrze na wolnym ogniu; bierze różnych jarzyn, jak to: marchwi, selerów, porów, pietruszki, szczawiu, repontyki,<ref>Repontyka, rapontyka – roszpunka.</ref> grochu młodego, kartofli, pasternaku, kapusty włoskiej, sałaty etc., a to wszystkiego po trochu; ten, kto będzię tę zupę robił, powinien mieć proporcyą; kraje się to wszystko, wrzuca się na gorącą wodę. Jak się obgotuje, wlewa się na sito, kładzie się do czystego, pobielanego rądla. Nalewa się tłustym rosołem; jak się dobrze ta jarzyna ugotuje, przeciera się przez gęste sito lub pytel; na godzinę przed dawaniem tej zupy rozmieszuje się z rosołem, który się już nagotował, stawia się na ogniu; jak się zagotuje, postawić na ogniu, niech się wolno gotuje aż do wydania, żeby tłustość wyprowadzić na wierzch. Jak się już ma dawać, zbiera się tłustość z wierzchu. Dodawszy soli do smaku, daje się z ryżem lub z wermiszelem albo z grzankami. Postna robi się tym samym sposobem, tylko zamiast rosołu z mięsa to wchodzi rosół z ryb i jest zupa postna.  === Zupa marchwiana na osób 10 === 
{{Przypisy}}