Otwórz menu główne

Zmiany

=== Zupa z kapustą na osób 10 ===
Bierze się mięsa f. 10, kur starych 2, cielęciny kilka funtów, z tego mięsa zaciąga się rumiano; dodawszy później kury i cielęcinę, niechaj się zagotuje, odszumować należy z dodaniem różnych jarzyn, niech się gotuje przez godzin 4. Bierze się kapusty włoskiej główek 10, rozkrawa się na cztery części, wrzuca się na gotowaną wodę; jak będzie wpół ugotowana, odlewa się na sito lub przetak; włożywszy do tego naczynia, w którym się '''[20]''' gotowała, nalewa się zimną wodą, wyciska dobrze, posoliwszy wkłada się do rądla, nalewa się dobrym rosołem, niechaj się gotuje, aż będzie dobrze miętka; bierze się rondelek srebrny, wysmarowawszy we środku masłem, bierze się skurki z wierzchu bułek i wkłada się na spodzie tego rądelka; kapusta powinna być pokrajana na drobne części; dodać soli do smaku, kładzie się na te grzanki i przesypuje się syrem tartym parmezonem warstwa<ref>W rękopisie: „wrstwa”.</ref> kapusty i znowu się posypuje syrem na wierzchu samym. Znowu się wkłada skórka z bułek pokrajana na części naokoło rądla, posypawszy naokoło syrem skrapia się rozpuszczonym masłem i na pół godziny przed dawaniem tej zupy stawia się do gorącego pieca, ażeby się ta kapusta dobrze rozgrzała i grzanki na wierchu kapusty; zupa powinna mieć kolor rumiany, powinna być przecedzona; dodawszy soli do smaku, daje się do wazy, a kapusta w rondelku daje się do niej osobno. Postna daje się tym samym sposobem, tylko rosół z ryb rumiany być powinien.
 
=== Zupa z ognia dobra na osób 10 ===
{{Przypisy}}