Otwórz menu główne

Zmiany

Lista światowego dziedzictwa kulinarnego

Dodane 637 bajtów, 00:18, 8 gru 2023
brak opisu edycji
|-
| '''[https://ich.unesco.org/en/USL/culture-of-ukrainian-borscht-cooking-01852 Barszcz]''' ukraiński<br>⚠️ Wpisany pilnie na listę dziedzictwa zagrożonego || align=left data-sort-value="Ukraina" | [[File:UKR.png|border|27px|]]&nbsp;Ukraina || 2022 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=A01buIjvLCQ|szer=200|poz=left|opis=''Culture of Ukrainian borscht cooking''}}
|-
| '''''[https://ich.unesco.org/en/RL/practices-and-meanings-associated-with-the-preparation-and-consumption-of-ceviche-an-expression-of-peruvian-traditional-cuisine-01952 Ceviche]''''' – przekąska z surowej ryby marynowanej w soku owoców cytrusowych z dodatkiem soli, cebuli i ostrej papryczki, podawana w krajach wybrzeża pacyficznego Ameryki Południowej i Środkowej || align=left data-sort-value="Peru" | [[File:PER.png|border|27px|]]&nbsp;Peru || 2023 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=NTwwWCTDnr4|szer=200|poz=left|opis=''Practices and meanings associated with the preparation and consumption of ceviche''}}
|-
| '''''[https://ich.unesco.org/en/RL/ceebu-jn-a-culinary-art-of-senegal-01748 Ceebu jën]''''' (czyt.: ''ciebu dzien'') – senegalska potrawa z&nbsp;ryżu, ryby i&nbsp;warzyw<br>(zobacz też: [[Ani z&nbsp;papryki, ani ze Szczecina#Paprykarz|Ani z&nbsp;papryki, ani ze Szczecina]]) || align=left data-sort-value="Senegal" | [[File:SEN.png|border|27px|]]&nbsp;Senegal || 2021 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=QlLxWJcSInw|szer=200|poz=left|opis=''Le ceebu jën, art culinaire du Sénégal''}}