Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Lista światowego dziedzictwa kulinarnego

Dodane 3 bajty, 00:21, 8 gru 2023
brak opisu edycji
| '''[https://ich.unesco.org/en/RL/artisanal-know-how-and-culture-of-baguette-bread-01883 Bagietka]''' – podłużna bułka z mąki pszennej na zaczynie drożdżowym <br>(zobacz też: [[Czy poolish wymyślili Polacy?]]) || align=left data-sort-value="Francja" | [[File:FRA.png|border|27px|]]&nbsp;Francja || 2022 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=TH6LPWREG7I|szer=200|poz=left|opis=''Les savoir-faire artisanaux et la culture de la baguette de pain''}}
|-
| '''[https://ich.unesco.org/en/USL/culture-of-ukrainian-borscht-cooking-01852 Barszcz]''' ukraiński.<br>⚠️ Wpisany pilnie na listę dziedzictwa zagrożonego . || align=left data-sort-value="Ukraina" | [[File:UKR.png|border|27px|]]&nbsp;Ukraina || 2022 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=A01buIjvLCQ|szer=200|poz=left|opis=''Culture of Ukrainian borscht cooking''}}
|-
| '''''[https://ich.unesco.org/en/RL/practices-and-meanings-associated-with-the-preparation-and-consumption-of-ceviche-an-expression-of-peruvian-traditional-cuisine-01952 Ceviche]''''' – przekąska z surowej ryby marynowanej w soku owoców cytrusowych z dodatkiem soli, cebuli i ostrej papryczki, podawana w krajach wybrzeża pacyficznego Ameryki Południowej i Środkowej || align=left data-sort-value="Peru" | [[File:PER.png|border|27px|]]&nbsp;Peru || 2023 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=NTwwWCTDnr4|szer=200|poz=left|opis=''Practices and meanings associated with the preparation and consumption of ceviche''}}
| '''''[https://ich.unesco.org/en/RL/washoku-traditional-dietary-cultures-of-the-japanese-notably-for-the-celebration-of-new-year-00869 Washoku]''''' – tradycyjna kuchnia japońska celebrowana szczególnie podczas obchodów Nowego Roku || align=left data-sort-value="Japonia" | [[File:JPN.png|border|27px|]]&nbsp;Japonia || 2013 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=Xtnwt-Jq93E|szer=200|poz=left|opis=''Washoku, traditional dietary cultures of the Japanese''}}
|-
| '''''[https://ich.unesco.org/en/USL/xeedho-02001 Xeedho]''''' – ozdobne naczynie lub koszyk albo kosz wypełniony suszoną wielbłądziną lub wołowiną, w tradycji etnicznych Somalijczyków wręczany przez teściową jako prezent ślubny dla pana młodego.<br>⚠️ Wpisane na listę dziedzictwa zagrożonego . || align=left data-sort-value="Dzzibuti" | [[File:DJI.png|border|27px|]]&nbsp;Dżibuti || 2023 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=UkDu0o_fQ5o|szer=200|poz=left|opis=''Le Xeedho''}}
|}
{{Nawigacja}}
[[en:World Culinary Heritage]]

Menu nawigacyjne