Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Lista światowego dziedzictwa kulinarnego

Dodane 18 bajtów, 13:04, 8 gru 2023
brak opisu edycji
|-
| '''[https://ich.unesco.org/en/RL/yald-chella-01877 Jalda]''' – uroczysta kolacja spożywana w krajach dawnej Persji w noc przesilenia zimowego, w której szczególną rolę odgrywają czerwone owoce (granaty, arbuzy, winogrona, [https://pl.wikipedia.org/wiki/Głożyna_pospolita głożyna])
| style="text-align: left" data-sort-value="Afganistan Iran" | [[File:AFG.png|border|27px|]]&nbsp;Afganistan, <br>[[File:IRN.png|border|27px|]]&nbsp;Iran || 2022 || align=left | [[File:{{#setmainimage:Yalda Night Table Amsterdam 2011 Photo by Pejman Akbarzadeh Persian Dutch Network.jpg}}|200px|Stół zastawiony na Jaldę]]
|-
| rowspan=2 | '''Kawa''' [https://ich.unesco.org/en/RL/turkish-coffee-culture-and-tradition-00645 po turecku] i&nbsp;[https://ich.unesco.org/en/RL/arabic-coffee-a-symbol-of-generosity-01074 po arabsku]<br>(zobacz też: [[Kawa czy herbata?]]) || align=left data-sort-value="Turcja" | [[File:TUR.png|border|27px|]]&nbsp;Turcja || 2013 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=CLo_GwNxR1E|szer=200|poz=left|opis=''Turkish coffee culture and tradition''}}

Menu nawigacyjne