| '''''[https://ich.unesco.org/en/RL/il-ftira-culinary-art-and-culture-of-flattened-sourdough-bread-in-malta-01580 Ftira]''''' – maltański płaski chleb na zakwasie || align=left data-sort-value="Malta" | [[File:MLT.png|border|27px|]] Malta || 2020 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=NfTGYXMO5jo|szer=200|poz=left|opis=''Il-Ftira, culinary art and culture of flattened sourdough bread in Malta''}}
|-
| '''''[https://ich.unesco.org/en/RL/harees-dish-know-how-skills-and-practices-01744 Haris]''''' – gotowana i ubijana drewnianym tłuczkiem papka z kaszy pszenicznejpszennej, mięsa i klarowanego masła, podawana w krajach Zatoki Perskiej, zwykle w dużych ilościach podczas pielgrzymek i ramadanu, spożywana palcami w przyklęku na jedno kolano. Nie mylić z harissą. || align=left data-sort-value="Arabia Saud Oman" | [[File:SAU.png|border|27px|]] Arabia Saudyjska, <br> [[File:OMN.png|border|27px|]] Oman, <br> [[File:UAE.png|border|27px|]] Zj. Emiraty Arab. || 2023 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=FvnI4WuudUk|szer=200|poz=left|opis=''Harees dish: know-how, skills and practices''}}
|-
| '''''[https://ich.unesco.org/en/RL/harissa-knowledge-skills-and-culinary-and-social-practices-01710 Harissa]''''' – pasta z ostrych papryczek wyrabiana w krajach Magrebu. Nie mylić z harisem. || align=left data-sort-value="Tunezja" | [[File:TUN.png|border|27px|]] Tunezja || 2022 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=pLsGeSG-BCw|szer=200|poz=left|opis=''La harissa, savoirs, savoir-faire et pratiques culinaires et sociales''}}