Otwórz menu główne

Zmiany

Gastronomiczny Order Pomiana

Dodane 146 bajtów, 18 maja
| strony = 8
}}</ref>
|-
| || '''Kazimierz Jaroszyński''' || [[Plik:POL.png|23px|]] {{small|Polska}} || szef kuchni w hotelu Europejskim i w Spatifie (Nowicki, s. 15)
|-
| || '''Henry Clos-Jouve''' (1908--1981) || [[Plik:FRA.png|23px|]] {{small|Francja}} || Współzałożyciel Akademii Rabelais'go (''Académie Rabelais''),[https://academie-rabelais.fr/membres/] przewodniczący stowarzyszenia Kronikarzy Gastronomii i Turystyki (''Chroniqueurs de la Gastronomie et du Tourisme''), pierwszy organizator konkursu na najlepszego somelliera Francji,[https://www.sommelier-paris.org/les_origines_de_lassociation/] współzałożyciel Przyjacielskiego Stowarzyszenia Miłośników Autentycznej Kiełbaski Andouillette (''Association Amicale des Amateurs d'Andouillette Authentique'')[https://en.gastronomiac.com/chefs_metiers_bouche/clos-jouve-henri-belin-dit-henry/] (Nowicki, s. 13)