{{cytat|Jak podkreślają mieszkańcy: „Pierogi z kurdybankiem są w Kościelcu tak powszechne jak sam kurdybanek.” Wyróżniają się „smakiem. To jest inny smak tych pierogów. Ci co lubią zioła, to lubią te właśnie pierogi. Kurdybanek jest tu najważniejszy”. „Był traktowany dawniej jako roślina przyprawowa. Ten jego pikantny, ostry smak zastępował wiele przypraw. Jego smak i zapach jest naprawdę specyficzny. Rośnie wszędzie. [...]”. Pierogi z kurdybankiem podaje się najczęściej okraszone przyrumienioną słoniną lub boczkiem, ale również sklarowanym masłem lub sklarowaną śmietaną. Do samego farszu często dodaje się przyrumienioną słoninę czy boczek, niekiedy również przyrumienioną cebulkę. Jednakże jak podkreślają mieszkańcy: „To co się daje poza serem i kurdybankiem, to już pod kątem własnego smaku. Podstawa, to jest ser i kurdybanek. <small>[…]</small>”
|źródło = Biuro Prasowe UMWM, ''[{{Cyt | tytuł = Malopolska.pl | rozdział = Kolejne produkty z Małopolski trafią na Listę Produktów Tradycyjnych | adres rozdziału = https://www.malopolska.pl/aktualnosci/rolnictwo/kolejne-produkty-z-malopolski-trafia-na-liste-produktow-tradycyjnych Kolejne produkty z Małopolski trafią na Listę Produktów Tradycyjnych,]'' w: ''Malopolska.pl'', | wydawca = Biuro Prasowe UMWM | data = 28 września 2016 }} }}
Poniżej przytaczam przepis na pierogi z kurdybankiem podany przez pana Waldemara Sulisza z Lublina, choć nie wiem, na ile owa receptura jest podobna do tej z Kościelca.
|źródło = {{Cyt | tytuł = Jem Lublin | nazwisko r = Sulisz, | imię r = Waldemar, ''[ | rozdział = Kurdybanek czai się wszędzie: nawet w pierogach | adres rozdziału = https://web.archive.org/web/20160913163028/http://www.jemlublin.pl/kurdybanek-czai-sie-w-pierogach/ Kurdybanek czai się wszędzie: nawet w pierogach,]'' w: ''Jem Lublin'', | data = 23 maja 2015 }} }}