Otwórz menu główne

Zmiany

Włoszka z włoszczyzną w posagu

Dodane 905 bajtów, 16 czerwca
{{ Cytat
|
* Na pierwszy stół : orzeszki piniowe w syropie ze słodką śmietaną i konfiturą.
* Galareta mięsna z sałatką z jarzyn liściastych.
* Sztuka mięsa i blamanż z musztardą.
Confietti. & l’acqua a mano di buono odore.</poem>
| źródło = {{Cyt
| nazwisko = BoguckaPassero | imię = MariaGiuliano | tytuł = Bona SforzaStorie in forma di Giornali | url = https://archive.org/details/bub_gb_BmLySxQ7MycC/page/n413/mode/2up | wydawca = Państwowy Instytut WydawniczyVincenzo Orsino | miejsce = WarszawaNapoli | rok = 19891785 | strony = 252--253 }}, tłum. własne<ref>Z wykorzystniem następujących źródeł:* M. Bogucka, ''op. cit.'', s. 55--56* {{Cyt | tytuł = Studi di Lessicografia italiana | nazwisko r = Coluccia | imię r = Chiara | rozdział = Cibo e dialetto. Lessicografia napoletana ottocentesca e lessico gastronomico antico | adres rozdziału = https://www.academia.edu/83896884/Cibo_e_dialetto_Lessicografia_napoletana_ottocentesca_e_lessico_gastronomico_antico | wydawca = Editoriale Le Lettere | miejsce = Firenze | rok = 2022 | tom = XXXIX | strony = 167--216 }} * {{Cyt | nazwisko = Sada | imię = Luigi | tytuł = Ars coquinaria barensis al banchetto nuziale di Bona Sforza nel 1517 | wydawca = Edizioni del Centro librario | miejsce = Bari | rok = 1975 }}</ref> }}
Dopiero na wiosnę następnego roku Bona przyjeżdża do Krakowa, aby zamieszkać na zamku wawelskim, którego wieloletnia przebudowa w modnym stylu renesansowym, prowadzona przez specjalnie sprowadzonych z Włoch architektów i rzemieślników, właśnie dobiega końca.