Otwórz menu główne

Zmiany

Dyskusja:Lista światowego dziedzictwa kulinarnego

Rozmiar się nie zmienił, 23 czerwca
| '''''Queijo-de-minas''''' -- tradycyjny biały ser ze stanu Minas Gerais || align=left data-sort-value="Bra" | [[File:BRA.png|border|27px|]] Brazylia || 2024 || ''[https://ich.unesco.org/en/files-2024-under-process-01303?include=film.inc.php&id=72417&width=700&call=film Traditional ways of making Artisan Minas Cheese in Minas Gerais]''
|-
| Obchody '''Chińskiego chińskiego Nowego Roku''' obemujące uroczystą kolację, podczas której spożywa się różne produkty, których nazwy w języku chińskim kojarzą się z wróżbą pomyślności i dostatku. W szczególności rybę napoczyna się, ale częściowo zostawia na następny dzień, co ma przynieść szczęście w nadchodzącym roku. || align=left data-sort-value="Chiny" | [[File:CHN.png|border|27px|]] Chiny || 2024 || ''[https://ich.unesco.org/en/files-2024-under-process-01303?include=film.inc.php&id=72476&width=700&call=film Spring festival, social practices of the Chinese people in celebration of traditional new year]''
|-
| '''''Attieké''''' -- papka z manioku podawana na Wybrzeżu Kości Słoniowej jako dodatek do posiłku || align=left data-sort-value="Wyb" | [[File:CIV.png|border|27px|]] Wybrzeże Kości Słoniowej || 2024 || ''[https://ich.unesco.org/en/files-2024-under-process-01303?include=film.inc.php&id=72436&width=700&call=film Les savoir-faire liés à la fabrication de l'Attiéké en Côte d'Ivoire]''