| '''Maksym''' -- lekko fermentowany napój chłodzący z wody, mąki pszennej i prażonej mąki jęczmiennej || align=left data-sort-value="Kirgistan" | [[File:KGZ.png|border|27px|]] Kirgistan || 2025 || ''[https://ich.unesco.org/en/files-2025-under-process-01347?include=film.inc.php&id=76211&width=700&call=film Traditional knowledge and cultural contexts of making Maksym]''
|-
| '''Sumanak''' albo '''sumalak''' -- słodka pasta, przypominająca trochę budyń czekoladowy, wyrabiana ze słodu pszennego z mielonych kiełków pszenicy długo gotowanego gotowanych z wodą, olejem i mąką, spożywana zwłaszcza na święto Nouruz (perski Nowy Rok) || align=left data-sort-value="Tadżykistan" | [[File:TJK.png|border|27px|]] Tadżykistan || 2025 || ''[https://ich.unesco.org/en/files-2025-under-process-01347?include=film.inc.php&id=76267&width=700&call=film Culture of Sumanak/Sumalak cooking]''
|}