Otwórz menu główne

Zmiany

Włoszka z włoszczyzną w posagu

Dodane 5 bajtów, 24 sierpnia
brak opisu edycji
{{data|18 kwietnia 2024}}
[[File:Bona.JPG|thumb|Królowa Bona i jej damy dworu ze śródziemnomorskimi warzywami<br>{{small|Mal. Maja Berezowska (1970)}}]]
Dzień 18 kwietnia 1518 roku stanowi ważną cezurę w historii polskiej kuchni -- a przynajmniej takiej historii, jaką się tradycyjnie opowiada. Owego dnia bowiem Bona Sforza, druga żona króla Zygmunta Starego, została koronowana na królową polską. A jak każde dziecko w Polsce dobrze wie, Bona przy tej okazji sprowadziła ze swej rodzinnej ziemi włoskiej do Polski nieznane wcześniej u nas warzywa, które do dziś określamy mianem włoszczyzny. Czy sprowadziła tej włoszczyzny jeden pęczek, czy kilka wozów? Nie Tego nie wiadomo. Ważne, że na zawsze zrewolucjonizowała polską kuchnię, która wcześniej warzyw wcześniej zapewne nie znała.
Prawda to czy raczej jeden z najtrwalszych polskich mitów kuchenno-dziejowych?