Otwórz menu główne

Zmiany

Włoszka z włoszczyzną w posagu

Rozmiar się nie zmienił, 25 sierpnia
Dzisiejsi badacze utrzymują, że kuchnia francuska doby Odrodzenia nie różniła się specjalnie od średniowiecznej, a przybycie Katarzyny do Paryża nie spowodowało żadnego wyraźnego przełomu w tej dziedzinie. Ewolucja nadsekwańskiej kuchni była stopniowa, a wymiana idei – w tym przepisów kulinarnych – pomiędzy Francją i Włochami wynikała bardziej z masowych kontaktów spowodowanych obecnością francuskich żołnierzy na ziemi włoskiej i migracji części Włochów do ojczyzny najeźdźców niż z obecności w Paryżu pojedynczej monarchini rodem z Florencji.
Jednym z&nbsp;Włochów, którzy po wybuchu Wojen Włoskich przenieśli się do Francji, był Leonardo da Vinci. Już w&nbsp;1516&nbsp;r., kiedy Francuzi zajęli Mediolan, Leonardo, który wcześniej pracował do na dworze znanego nam już Ludovica Sforzy (gdzie m.in. namalował słynny portret jego kochanki z&nbsp;gronostajem na rękach), przeprowadził się nad Loarę, aby podjąć pracę na rzecz francuskiego króla. Jednym z&nbsp;zadań zleconych mu przez nowego pracodawcę było zaprojektowanie pałacu królewskiego w&nbsp;Romorantin, którego kuchnie Leonardo chciał wyposażyć w&nbsp;niektóre ze swych genialnych wynalazków, jak choćby rożny obracane przez umieszczone w&nbsp;kominie wiatraczki.<ref>{{Cyt
| nazwisko = Brioist
| imię = P.