Otwórz menu główne

Zmiany

Szkic:Przepisy Przypkowskich

Usunięte 94 bajty, 21:18, 2 wrz 2021
** Marc Fumaroli, Gdy Europa mówiła po francusku
==Przepisy=={| class="wikitable"!== Przepisy!Stpol. przepisy kulin.: Źr. rkpsM.Cybulskiej ===!Łyżka za cholewą==== Żmur ====|-{{ Cytat|Kurczęta a la Beszamelle|98||-|Sposób robienia kiełbas francuskich|98||-|Kiełbasy bonońskie|98||-|Sposób robienia petit sale|99||-|Boeuf a la mode|99||-|Potrawa Do siedem całych jaj bierze się kubek sklarowanego masła, trzy kubki przesianej mąki. Do wspomnianego masła dolewają się dwa kubki wrzącej wody i te zmieszane masło z ozora|99||-|Kapłon au gros sel|99||-|Pieczeń cielęca|100||-|Zraziki cielęce wodą stawia się na ogień, aby się zagotowało, wtedy wsypuje się mąka, miesza i stawia się na węgle, aby się ciasto zaparzyło; gdy ciasto od rondla odstanie, znakiem jest, że jest już dobrym, i [w]tenczas zgarnie się z tartoflami|100||-|Pieczenia wołowa węgli i chłodzić. Gdy ciasto ostygnie, wbijają się jajka po angielsku|100||-|Sztuka mięsa duszona|100||-|Kurczęta białe|101||-|Pieczeń barania|101||-|Kapłon|101||-|Kapłon z sosem pomarańcz|101||-|Kiszki krwawe|102||-|Szczupak po wojskowemu|118||-|Sposób gotowania ślimaków|118||-|Drugi sposób gotowania ślimaków|118||-|Szczupak jednemu i miesza się: wymieszane ciasto rozciąga się cienko nożem na brytfanie, woskiem wysmarowanej, papierem wytartej, posypuje się słodkiemi i drobno pokrajanemi migdałami, drobnemi rodzynkami, i przygniata się do posypania nożem, na to posypuje się cukrem drobnym i w wolny piec się stawia. Często trzeba w piec zaglądać; gdy się żmur pofałduje, znakiem będzie, że się ciasto udało; upieczone kraje się na zimno|118||-|Drugi sposób grzanek a la Reine|129||-|Babka hreczana|129||-|Sposób marynowania ogórków|152||-|Pączki z jabłek|192||-|Sposób marynowania wiszen|192||-|Marmalada z malin|192||-|Syrop z jabłek|192||-|Drugi sposób smażenia galarety z jabłek|192||-|Galareta czerwona z jabłek|193||-|Galareta z gruszek biała|193||-|Galareta czerwona z gruszek|193||-|Konfitura z śliwek|193||-|Karczochy z śliwek|193||-|Chantilly renverse|268||-|L'eponge au citron|268||-|Sposób robienia grzanek|268||-|Trzeci sposób robienia grzanek|268||-|Czwarty sposób robienia grzanek|268||-|Sposób robienia octu z pszenicy|297||-|Zie jak brytfanie, wzdłuż i w poprzek w upodobane formy i przesusza się ostrożnie, aby się nie spaliło. Jeżeli się robi który nie ma rodzaj bulionu|312||-|Jajka czasu doglądać, można żmur na twardo||79|-|Sos tatarski||79|-|Szczupak faszerowany po żydowsku||80|-|Piersi perlicze z łososiem||80|-|Borowiki przetaki złożyć i tak w śmietanieotwartym piecu dla przesuszenia trzymać.|}}|81|==== Pół-gąski ====|Pieczarki na maśle{{ Cytat||81|-|Bigos polski||81|-|Kołduny litewskie||82|-|Kołduny polskie||82|-|Przypkowska zupa cebulowa||82|-|Kruche ciasteczka Po zabiciu gęsi, natychmiast należycie ją wyprawić, kości wybrać, tylko żeby same pozostało mięso, potem wytrzyć ją wewnątrz, solą, saletrą, goździkami i pieprzem posyp, i dwoma ściśnij deskami. Te deski tak urządź, aby sos wyciśniony mógł ściekać do zupy cebulowej||83|naczynia podstawionego, którym w dzień polewaj pół-|Zupa rumiana||83|-|Zupa orzechowa||84|-|Zupa drobiowa||84|-|Karp gąski, obracając je. Gdy w śmietanie||85|-|Szczupak po polsku||85|-|Pstrąg tym sosie poleżą z wody||85|10 dni, wyjm je i mocno w trąbkę zwiń, obwiąż szpagatem, obwiń w arkusz bibuły każdy pół-gęsek i w dymie powieś. Gdy bibuła mocno tłustością przejdzie, zdejm ją, a świeżą obwiąż.|Flaczki z lina}}||85==== Napój ruski ====|-{{ Cytat|Pieczeń wołowa lub cielęca z estragonem||86|-|Zrazy wołowe nadziewane||87|-|Zraziki cielęce z majerankiem||87|-|Perliczki||88|-|Jarzyny (Wziąć 4 łuty crema tartari, 3 cytryny cienko pokrajane, 2 łuty imbiru drobno tłuczonego, 1½ funta cukru miałkiego. To wszystko zlać dwoma garcami ukropu i niechaj stoi godzin 5; po wystudzeniu włożyć 2 łyżki świeżych drożdży i ma się tak fermentować godzin 6, potem przecedziwszy zlać w butelki, a la polonaise)||89lepiej w hlaki, i dać się ustać przez 24 godzin.|-|Blanc-manger czyli mleczko||89|-|Uniwersalne polskie piwoszki||90|-|Sernik||91|}}
== Genealogia ==