Otwórz menu główne

Zmiany

=== Barszcz szary z gęsi na osób 10 ===
Bierze się mięsa sześć funtów, kur trzy starych i podróbka od dwóch gęsi młodych, jako to: głowy, szyje, skrzydła, żołądki, wątróbki, nogi, kładzie się to wszystko obmywszy do rądla, nalawszy wodą, ażeby się raptem gotowało jak się pogotuje 10 minut, to jest dosyć, aby tylko szum z tego wyprowadzić, potem się ładnie płucze w czystej wodzie i kładzie się w rądlu mięso i kury, a podróbka z gęsi dopiero się powinny<ref>W rękopisie: „powiny”.</ref> włożyć na godzinę przed dawaniem barszczu na stół, dodawszy wszelkiej włoszczyzny; do tego z tych szyj gęsich powinny być skóry pozdejmowane i farszem nafaszerowane.<ref>W rękopisie: „na faszerowane”.</ref> Ugotowawszy ich razem w barszczu powinny się dostać, do wazy pokłaść z podróbkami gęsiemi, pokrajawszy na małe części; na kwadrans przed dawaniem barszczu, powinna ta krew od gęsi zmieszaną z trochę soli i octu, tak się powinno zaprawiać jak barszcz z zająca, dodawszy soli i wszystkiego do smaku, '''[6]''' daje się na stół, a na to się uważa, żeby się nie zwarzył ten barszcz; niektóre osoby z trochę kaszy perłowej lubią bardzo.
=== Kapuśniak mięsny polski na osób 10 ===