Otwórz menu główne

Zmiany

=== Zupa z kaszką krajaną na osób 10 ===
Bierze się mięsa f. 6, kur starych 4, cielęciny f. 4, obmywszy to wszystko w wodzie, wkłada się do naczynia, w którym się ma gotować, nalawszy wodą czystą, odszumować czysto dodawszy włoszczyzny, niechaj się gotuje na wolnym ogniu przez godzin 4 dobrze; później bierze się tego samego rosołu z dodaniem trochę wody w rondel, stawia się na ogniu dodawszy soli i masła; jak się zagotuje, zasypuje się kaszką drobną; miarę zachować należy, ażeby była ta kaszka, jak się ugotuje, wolna; później bierze się na czystą blachę pobielaną, rozciąga się w grubości pół cala, niechaj zupełnie ostygnie. Jak już będzie zupełnie zimna, wtedy kraje się w kostkę; jak już będzie pokrajaną, wkłada się do rądla lub jakiegokolwiek czystego naczynia, nalewa się do niej rosołu, żeby było wyżej rosołu jak kaszy, przystawiać do ognia; uważać należy, ażeby kaszka nie zagotowała się; na samem wydaniu, rosół powinien być przecedzony, wlewa się do wazy i wybiera się z tego rosołu, w którym stała, dodawszy soli do smaku. Postna robi się tym samym sposobem, tylko zamiast z mięsa daje się rosół z ryb.
 
=== Rosół polski na osób 10 ===
{{Przypisy}}