Otwórz menu główne

Zmiany

=== Paszteciki: pierogi leniwe z syra, z bułki ===
Bierze się sera świeżego dobre dwa funty, kładzie go się do moździerza, tłucze go się przez soli i jaj kilka; jak będzie dobrze ubity, przeciera go się przez sito; jak zostanie przetartym, dodaje się młodego masła, rozpuszcza się dodawszy do niego mąki tyle, ile jest potrzeba, później wykłada go się '''[38]''' na stół posypawszy mąką; robią się pierożki małe, delikatne, ale wprzód należy spróbować zębami, czy będą mocne, bo wtedy nie byłoby dosyć czasu, żeby się rozgotowały; jak się zrobią już te wszystkie pierożki, wkłada ich się na przetak lub sito, wpuszcza się na gotowaną wodę; woda powinna być posolona, wprzódy nastawiona, a uważać należy, żeby się pierożki nie przegotowały, ponieważ one nie potrzebują się długo gotować, tylko kilka minut; później, jak będzie ugotowane, wybiera się na sito lub serwetę, ażeby z nich woda obeschła; kładzie się na półmisek i bułkę z masłem tartą zarumienia się, polewa się na samem dawaniu; dają się bardzo gorące do stołu, zaś w dnie postne najwięcej dają się takie same pierożki.
 
=== Paszteciki z syra smażone ===
Bierze się syra f. 2, kładzie się do moździerza dodawszy soli i jaj do tego kilka, tłucze się dobrze, ale ten ser powinien być zrobiony ze słodkiego mleka, ażeby był słodki; jak zostanie dobrze utłuczony, przeciera się przez sito, później dodaje się rozpuszczonego masła i 3 łyżek stołowych mąki, wymieszuje się to wszystko razem z dodaniem soli do smaku; robią się pączki okrągłe z tego sera wielkości włoskiego małego orzecha; podłożywszy arkusz papieru na sito lub przetak układa się, na samem wydaniu tej zupy smarzą się na klarownym maśle, jeżeli zaś nie w postne dni, to można fryturze czystym, ale się najwięcej daje takie paszteciki w dnie postne; odsmarzywszy ich układają się na serwecie, która powinna być ułożona na pułmisku.
{{Przypisy}}