Otwórz menu główne

Zmiany

{{Cytat
| Obłup je [ze skóry], a wewnątrz je wymyj czyście, a zestaw je w mięsnej polewce nie bardzo słonej, a gdy uwreją, uczyń na nią nie żółtą juchę albo czarną. Żółtą tak: przypiecz wątrobę wiewiórczą, a ususz grzanek dwie albo trzy z chleba rżanego, utłucz to w moździerzu, a rozpuść polewką miesną i przecedź czyście. Daj [w] tę juchę w wiewiórki, a ukorzeń [tj. przypraw] pieprzem, imbirem, muszkatowym kwiatem, a usmaż na nie jabłek jako na inną zwierzynę, daj na misę, a pamiętaj przysolić.
Czarną zaś tak: weźmij śliwek albo trześni [tj. czereśni] smażonych, ususz grzanek z białego chleba, zmieszaj octu z wodą, a daj śliwki z grzankami tam, aby wewrzały, a przecedź czyście przez chustę, daj do wiewiórek, aby wrzały, okorzeń pieprzem, imbirem, goździkami, a trochę szafranu daj na wierzch.
| strony = 141
}}
| źródło oryg = Veveříce takto mají strojeny býti: vytáhna je, vykuchej a vymej čistě a zastav je v hovězí jíše, nevelmi slané, a když uvrou, udělaj na ně žlutú jíchu, aneb chceš-li, černú jíchu. Žlutú jíchu takto máš dělati: odpec jatřičky, usuš topenku neb dvě z chleba, tluč to v moždíři a rozpusť jíchu hovězí a protáhni čistě a daj do té jíchy veveříce, okořeň pepřem, zázvorem, muškátovým květem, a usmaž na ně jablek, jako na jinú zvěřinu a daj na misu a pomni přisolovati.
Černú jíchu takto na ně dělají: vezmi švestek, neb třešeň vařených, usuš topenku z režného chleba neb směs dvě s vodu s octem, dajž ty švestky s topenkami tam, ať rozevru a protáhni čistě skrze hartuch, dajž do ní veveříce, ať sevřou, okořeň
pepřem, hřebičky a zázvorem a trošku šafránem a daj svrchu smažená jablka.
| źródło-oryg = {{Cyt | nazwisko = | imię = | tytuł = Kuchařství: O rozličných krměch | wydawca = Pavel Severín | miejsce = Staré Město pražské | rok = 1535 }}; cyt. w: {{Cyt | nazwisko = Zíbrt | imię = Čeněk | tytuł = Staročeské umění kuchařské | url = https://ndk.cz/view/uuid:b59a1ff0-9f23-11ea-b6e0-005056827e51?page=uuid:c22bb072-0ef8-4002-b4f9-a5f62157cd99 | miejsce = Praha | wydawca = Stará garda mistrů kuchařů | rok = 1927 | strony = 211 }} }}