Otwórz menu główne

Zmiany

Gastronomiczny Order Pomiana

Usunięte 1099 bajtów, 20 maja
* Menu obiadu u Gronowskich 2. rocznicę śmierci Pożerskiego: przypkowska zupa cebulowa, gronowski bukiet jarzyn, kaczka w brzoskwiniach, tort pomarańczowy (Nowicki, s. 12)
* Tekst dyplomu orderowego: ,,Chapitre de l'Ordre des Gastronomes Pomiane de Pologne certifie que ... a merité par decision unanime du Chapitre la distinction du Pomiane en reconaissance de ses grandes œuvres sur la culture gastronome."
* Próba reaktywacji orderu: lipiec 1998 z inicjatywy Kazimierza Jaroszyńskiego, u Przypkowskich w Jędrzejowie. Cel: ,,aby w nowych realiach gospodarczo-politycznych III Rzeczypospolitej Polskiej kultywować sztukę kulinarną polskiej kuchni." Menu: m.in. sałatka śledziowa i tort orzechowo-czekoladowy (Nowicki, s. 15) W skład Komitetu Organizacyjnego Restytucji Kapituły Orderu Pomiana weszli:
** Piotr Maciej Przypkowski, syn Tadeusza, dyr. muzeum
** Elżbieta Chodkiewicz-Przypkowska, jego żona
** Jan Aleksander Przypkowski, ich syn, student historii
** Andrzej Michałowski
** Kazimierz Jaroszyński
** Karol Jaroszyński, jego syn
** Roman Wysocki, prezes wydawnictwa Twój Styl
** Krystyna Kaszuba, red. nacz. ''Twojego Stylu''
** Cezary Windborski, przewodniczący rady naczelnej wyd. Twój Styl
** Jerzy Jacek Nieżychowski, dziennikach
** Magdalena Nieżychowska, jego żona
** Wojciech Dobrzyński, prezez Giełdy Towarowej w Warszawie
** Zdzisław Nowicki, publicysta
** Maciej Bednarkiewicz, prawnik, miał się zając formalną stroną działalności Fundacji Orderu Pomiana
[[File:Order Pomiana - Polska.jpg|thumb|upright=1.25|Obiad kapituły Orderu Pomiana w drugą rocznicę śmierci Edwarda Pożerskiego. Tyłem do obiektywu, z widoczną wstążką orderową na szyi, siedzi gospodarz spotkania, wielki mistrz Tadeusz Gronowski, a na przeciwko niego -- kanclerz kapituły Tadeusz Przypkowski.]]