Lista światowego dziedzictwa kulinarnego

Z Z widelcem wśród książek
Wersja z dnia 12:29, 21 gru 2024 autorstwa Kpalion (dyskusja | edycje)
(różn.) ← poprzednia wersja | przejdź do aktualnej wersji (różn.) | następna wersja → (różn.)
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Spośród zwyczajów wpisanych przez Unesco na listy Światowego Dziedzictwa Niematerialnego wybrałem te, które uważam za mające charakter kulinarny. Są to wpisy dotyczące konkretnych potraw lub napojów, rytualnych posiłków, bądź całych tradycji kulinarnych czy dietetycznych. Nie uwzględniłem natomiast wpisów dotyczących tradycyjnych metod produkcji surowców spożywczych (rolniczych, zbierackich, pasterskich, łowieckich, rybackich, pszczelarskich itd.). Tabelka będzie aktualizowana wraz z nowymi wpisami na listę Unesco.

Prawo zgłaszania swoich zwyczajów na listę mają tylko te państwa, które przyjęły konwencję w sprawie ochrony niematerialnego dziedzictwa kulturowego. Wśród sygnatariuszy nie ma m.in. Afryki Południowej, Australii, Izraela, Kanady, Rosji ani Stanów Zjednoczonych.

Tradycja Kraje zgłaszające Rok wpisania Zdjęcie
Al-man’ouché🔊 – śniadaniowy podpłomyk, zwany też libańską pizzą, pomazany mieszanką oliwy, soli, tymianku, sezamu i sumaku LBN.png Liban 2023 Al-Man’ouché
Attieké🔊 – papka z manioku podawana na Wybrzeżu Kości Słoniowej jako dodatek do posiłku CIV.png Wybrzeże Kości Słoniowej 2024 Attieké
Bagietka – podłużna bułka z mąki pszennej na zaczynie drożdżowym
(zobacz też: Czy poolish wymyślili Polacy?)
FRA.png Francja 2022 Bagietki
Barszcz ukraiński.
⚠️ Wpisany pilnie na listę dziedzictwa zagrożonego.
UKR.png Ukraina 2022 Barszcz ukraiński
Ceviche🔊 – przekąska z surowej ryby marynowanej w soku z owoców cytrusowych z dodatkiem soli, cebuli i ostrej papryczki, podawana w krajach wybrzeża pacyficznego Ameryki Południowej i Środkowej PER.png Peru 2023 Ceviche
Ceebu jën🔊 – senegalska potrawa z ryżu, ryby i warzyw
(zobacz też: Ani z papryki, ani ze Szczecina)
SEN.png Senegal 2021 Ceebu Jën
Chiński Nowy Rok, obchodzony na wiosnę m.in. poprzez spożycie uroczystej kolacji obejmującej różne produkty, których nazwy w języku chińskim kojarzą się z wróżbą pomyślności i dostatku. W szczególności rybę napoczyna się, ale częściowo zostawia na następny dzień, co ma przynieść szczęście w nadchodzącym roku. CHN.png Chiny 2024 Chiński Nowy Rok
Cydr asturyjski ESP.png Hiszpania 2024 Cydr asturyjski
Dieta śródziemnomorska obejmująca głównie: produkty zbożowe, oliwki i oliwę, winogrona i wino oraz inne świeże owoce i warzywa, a w mniejszym stopniu: ryby i owoce morza, nabiał i mięso, a także zioła i przyprawy. HRV.png Chorwacja (2013),
CYP.png Cypr (2013),
GRC.png Grecja,
ESP.png Hiszpania,
MAR.png Maroko,
PRT.png Portugalia (2013),
ITA.png Włochy
2010 Dieta śródziemnomorska
Dolma – gołąbki z liści winogron i faszerowane warzywa AZE.png Azerbejdżan 2017 Dolma
Ftira – płaski chleb maltański na zakwasie MLT.png Malta 2020 Ftira
Haris (po arabsku; nie mylić z harissą) lub keşkek🔊 (po turecku) – potrawa z ugotowanej kaszy pszennej albo jęczmiennej ubijanej drewnianym tłuczkiem razem z gotowanym mięsem i klarowanym masłem, sporządzana zwykle w dużych ilościach, uroczyście i przy dźwiękach muzyki, a spożywana na specjalne okazje, szczególnie podczas pielgrzymek i ramadanu. Znana na rozległym obszarze od Turcji i Armenii, poprzez Półwysep Arabski aż po wschodnią Afrykę. Arabowie tradycyjnie jedzą tę potrawę palcami, w przyklęku na jedno kolano. TUR.png Turcja 2011 Ubijanie kaszy na keşkek
SAU.png Arabia Saudyjska,
OMN.png Oman,
UAE.png Zjednoczone Emiraty Arabskie
2023
Harissa – pasta z ostrych papryczek wyrabiana w krajach Magrebu. Nie mylić z harisem. TUN.png Tunezja 2022 Wyrób harissy
Herbata po chińsku
(zobacz też: Kawa czy herbata?)
CHN.png Chiny 2022 Herbata po chińsku
Herbata po turecku
(zobacz też: Kawa czy herbata?)
AZE.png Azerbejdżan,
TUR.png Turcja
2022 Herbata po turecku
Iftar – uroczysta kolacja, często dla wielu osób, spożywana przez muzułmanów po całodniowym ścisłym poście podczas ramadanu AZE.png Azerbejdżan,
IRN.png Iran,
TUR.png Turcja,
UZB.png Uzbekistan
2023 Iftar
Jalda – uroczysta kolacja spożywana w krajach dawnej Persji w noc przesilenia zimowego, w której szczególną rolę odgrywają czerwone owoce (granaty, arbuzy, winogrona, głożyna) AFG.png Afganistan,
IRN.png Iran
2022 Jalda
Jang🔊 – koreańska przyprawa ze sfermentowanej soi i ostrej papryczki KOR.png Korea Południowa 2024 Jang
Kawa po arabsku
(zobacz też: Kawa czy herbata?)
SAU.png Arabia Saudyjska,
JOR.png Jordania (2024),
QAT.png Katar,
OMN.png Oman,
UAE.png Zjednoczone Emiraty Arabskie
2015 Kawa po arabsku
Kawa po turecku
(zobacz też: Kawa czy herbata?)
TUR.png Turcja 2013 Kawa po turecku
Kimjang🔊 – koreańska sztuka wyrobu kimchi,🔊 czyli pikantnych kiszonek z warzyw i owoców morza KOR.png Korea Południowa 2013 Kimchi
PRK.png Korea Północna 2015
Krakelingen🔊 – okrągłe precelki, pod koniec karnawału rozrzucane ze wzgórza mieszkańcom flandryjskiego miasteczka Geraardsbergen przez członków władz miejskich, którzy wcześniej wypijają po pucharze wina razem z pływającą w nim żywą płotką
(zobacz też: Bajgle, precle, obwarzanki)
BEL.png Belgia 2010 Krakelingen
Kuchnia meksykańska wykorzystująca rodzime składniki, jak: kukurydza, pomidory, papryki, dynie, awokado, kakao i wanilia, oraz tradycyjne techniki, jak nisztamalizacja (gotowanie kukurydzy w potażu lub w wodzie wapiennej) MEX.png Meksyk 2010 Kuchnia meksykańska
Kumys (po kazasku) lub ajrag (po mongolsku) – napój alkoholowy z kobylego mleka wyrabiany przez pasterzy koni ze stepów środkowej Azji KAZ.png Kazachstan 2018 Ajrag
MNG.png Mongolia 2019
Kuskus – drobna kasza z pszenicy twardej wyrabiana w krajach Magrebu ALG.png Algieria,
MAR.png Maroko,
MRT.png Mauretania,
TUN.png Tunezja
2020 Kuskus
Kwewri – wielkie ceramiczne amfory, które Gruzini napełniają winem i zakopują w ziemi, żeby dojrzewało GEO.png Gruzja 2013 Kwewri
Lawasz, zwany też katyrmą lub jufką – płaski przaśny chleb wypiekany w zachodniej i środkowej Azji ARM.png Armenia 2014 Lawasz
AZE.png Azerbejdżan,
IRN.png Iran,
KAZ.png Kazachstan,
KGZ.png Kirgistan,
TUR.png Turcja
2016
Malezyjskie śniadanie, obejmujące: nasi lemak🔊 (ryż gotowany na mleku kokosowym i aromatyzowany liścmi pochutnika amarylkolistnego, zwykle zawijany w liście bananowe i podawany z ostrym sosem, świeżym ogórkiem, smażonymi sardelami, pieczonymi orzeszkami i jajkiem na twardo), roti canai 🔊 (smażone placki), saté🔊 (szaszłyczki) oraz teh tarik🔊 (spienioną czarną herbatę z mlekiem skondensowanym) MYS.png Malezja 2024 Malezyjskie śniadanie
Mała gastronomia Singapuru, łącząca elementy chińskich, malajskich, indyjskich i europejskich tradycji kulinarnych SGP.png Singapur 2020 Mała gastronomia w Singapurze
Mansaf🔊 – lewantyńska potrawa z jagnięciny lub koźlęciny gotowanej w sosie z owczego lub koziego jogurtu, podawana z kaszą bulgur lub z ryżem oraz z przaśnym chlebem o grubości naleśnika JOR.png Jordania 2022 Mansaf
Mesir macunu🔊 – cukierki z masy krówkowej zmieszanej z 41 rodzajami ziół i przypraw, które w okolicach równonocy wiosennej rozrzuca się z dachów i minaretów Meczetu Sułtana w Magnezji na wybrzeżu egejskim Turcji, na pamiątkę legendy o tym, jak taka pasta uleczyła matkę Sulejmana Wspaniałego TUR.png Turcja 2012 Mesir macunu rozrzucane z dachu Meczetu Sułtana w Magnezji
Messosporitissa🔊 (Matki Bożej Siewnej), czyli święto Ofiarowania Bogurodzicy w Świątyni (21 listopada), obchodzone szczególnie w Eleuzynie i obejmujące święcenie takich pokarmów, jak: potrawa z gotowanych razem nasion rozmaitych zbóż i roślin strączkowych, dwa rodzaje pieczywa, oliwa oraz wino GRC.png Grecja 2024 Potrawa z gotowanych razem nasion rozmaitych zbóż i roślin strączkowych
Mulgi puder🔊 – papka z gotowanych ziemniaków i kaszy jęczmiennej, podawana z wieprzowymi skwarkami i smażoną cebulą, typowa dla południowoestońskiego regionu Mulgimaa EST.png Estonia 2024 Mulgi puder
Nouruz – perski Nowy Rok, obchodzony w równonoc wiosenną m.in. poprzez spożycie uroczystego posiłku AFG.png Afganistan,
AZE.png Azerbejdżan,
IND.png Indie,
IRQ.png Irak,
IRN.png Iran,
KAZ.png Kazachstan,
KGZ.png Kirgistan
MNG.png Mongolia (2024),
PAK.png Pakistan,
TJK.png Tadżykistan,
TUR.png Turcja,
TKM.png Turkmenistan,
UZB.png Uzbekistan
2016 Nouruz
Nsima – wschodnioafrykańska papka z mąki kukurydzianej MWI.png Malawi 2017 Nsima
Oku-noto no Aenokoto🔊 – obrzęd odprawiany dwa razy w roku przez rolników z półwyspu Noto w Japonii, polegający na zaproszeniu ducha pola ryżowego do swojego domu na ofiarną ucztę złożoną m.in. z ryżu, fasoli i ryby JPN.png Japonia 2009 Oku-noto no Aenokoto
Oshitushi shomagongo – święto zbiorów dzikich owoców maruli, z których lud Owambo w północnej Namibii wyrabia wino zwane omagongo NAM.png Namibia 2015 Oshituthi shomagongo
Pieczywo z kassawy, czyli mąki z manioku, wyrabiane w basenie Morza Karaibskiego DOM.png Dominikana
HTI.png Haiti
HND.png Honduras
CUB.png Kuba
VEN.png Wenezuela
2024 Pieczywo z kasawy
Pierniki północnochorwackie HRV.png Chorwacja 2010 Piernik z północnej Chorwacji
Pilaw, zwany też palawem (po tadżycku) lub palowem (po uzbecku) – potrawa z ryżu, mięsa i warzyw przyrządzana w Azji zachodniej i środkowej TJK.png Tadżykistan 2016 Pilaw
UZB.png Uzbekistan 2016
Piwo belgijskie BEL.png Belgia 2016 Obiad z piwem belgijskim
Pizza neapolitańska ITA.png Włochy 2017 Pizza neapolitańska
Posiłek gastronomiczny Francuzów – francuski zwyczaj wspólnego celebrowania dobrego jedzenia i picia podczas specjalnych okazji FRA.png Francja 2010 Stół nakryty to posiłku gastronomicznego
Queijo-de-minas🔊 – tradycyjny ser krowi ze stanu Minas Gerais BRA.png Brazylia 2024 Sery z Minas Gerais
Raengmyon🔊 – pochodzący z Pjongjangu chłodnik z makaronu gryczanego zalanego zimnym wywarem mięsnym z dodatkiem mięsa, warzyw i jajek PRK.png Korea Północna 2022 Raengmyon
Rum jasny kubański CUB.png Kuba 2022 Rum jasny kubański
Sake🔊 – japoński napój alkoholowy z ryżu fermentowanego przy użyciu pleśni kōji 🔊 JPN.png Japonia 2024 Sake
Slava – dzień świętego patrona danej rodziny (rodzaj kolektywnych imienin) obchodzony w Serbii poprzez uroczysty posiłek, w którym główną rolę odgrywa slawski kołacz SRB.png Serbia 2014 Święcenie slawskich kołaczy
Soupe joumou🔊 – zupa z dyni olbrzymiej albo piżmowej (odmiany giraumon) z dodatkiem plantanów (zielonych bananów) i innych warzyw, wołowiny oraz przypraw, spożywana szczególnie w Święto Niepodległości Haiti (1 stycznia) HTI.png Haiti 2021 Soupe joumou
Śliwowica serbska SRB.png Serbia 2022 Serbska śliwowica
Święto Smoczych Łodzi obchodzone w Chinach na pamiątkę tego, jak poeta Qū Yuán🔊 (IV/III w.p.n.e.), niczym Wanda Krakówna, w obliczu obcej inwazji utopił się w rzece. W ramach obchodów spożywa się zongzi,🔊 czyli czworościenne knedle z kleistego ryżu z mięsnym lub słodkim nadzieniem, które gotuje się zawinięte w liście bambusa, oraz pije się xiónghuáng jiǔ,🔊 czyli wino ryżowe lub jaglane z dodatkiem sproszkowanego realgaru (czerwonego minerału złożonego głównie z siarczku arsenu). CHN.png Chiny 2009 Święto Smoczych Łodzi
Tandir – gliniany piec służący głównie (ale nie tylko) do wypieku płaskich drożdżowych chlebów AZE.png Azerbejdżan 2024 Chleby pieczone w tandirze
Tom yum kung🔊 – typowa dla środkowej Tajlandii kwaśno-pikantna zupa z trawą cytrynową, limonką, liśćmi kaffiru, galanganem, szalotką, ostrą papryczką i słodkowodnymi krewetkami THA.png Tajlandia 2024 Tom yum kung.jpg
Washoku🔊 – tradycyjna kuchnia japońska celebrowana szczególnie podczas obchodów Nowego Roku JPN.png Japonia 2013 Washoku
Xeedho – ozdobne naczynie albo kosz wypełniony suszoną wielbłądziną lub wołowiną, w tradycji etnicznych Somalijczyków wręczany przez teściową jako prezent ślubny dla pana młodego.
⚠️ Wpisane na listę dziedzictwa zagrożonego.
DJI.png Dżibuti 2023 Xeedho


◀️ Poprzedni 📜 Spis wpisów Następny ▶️
⏮️ Pierwszy 🎲 Losowy wpis Najnowszy ⏭️