Lista światowego dziedzictwa kulinarnego
Przejdź do nawigacji
Przejdź do wyszukiwania
Tytuł wpisu | Kraje | Typ | Główny element | Link |
---|---|---|---|---|
Art of Neapolitan ‘Pizzaiuolo’ | Włochy | Potrawa | Pizza | [1] |
Dolma making and sharing tradition, a marker of cultural identity | Azerbejdżan | Potrawa | Dolma (faszerowane warzywa i gołąbki) | [2] |
Nsima, culinary tradition of Malawi | Malawi | Potrawa, sposób odżywiania | Nsima (kasza kukurydziana) | [3] |
Beer culture in Belgium | Belgia | Napój | Piwo | [4] |
Flatbread making and sharing culture: Lavash, Katyrma, Jupka, Yufka; Lavash, the preparation, meaning and appearance of traditional bread as an expression of culture in Armenia | Azerbejdżan, Iran, Kazachstan, Kirgistan, Turcja; Armenia | Potrawa | Lawasz (podpłomyk) | [5] [6] |
Nawrouz... | 12 krajów Azji środkowej i południowej | Uroczysty posiłek | Nouruz (perski nowy rok) | [7] |
Oshi Palav, a traditional meal and its social and cultural contexts in Tajikistan; Palov culture and tradition | Tadżykistan; Uzbekistan | Potrawa | Pilaf (ryż z mięsem i warzywami) | [8] [9] |
Arabic coffee, a symbol of generosity | ZEA, Arabia Saudyjska, Oman, Katar | Napój | Kawa | [10] |
Turkish coffee culture and tradition | Turcja | Napój | Kawa | [11] |
Oshituthi shomagongo, marula fruit festival | Namibia | Napój, festiwal | Omagongo, wino z owoców maruli | [12] |
Tradition of kimchi-making in the Democratic People's Republic of Korea; Kimjang, making and sharing kimchi in the Republic of Korea | Korea Pn.; Pd. | Potrawa | Kimczi (kiszone warzywa) | [13] [14] |
Argan, practices and know-how concerning the argan tree | Maroko | Produkt rolno-spożywczy | Olej arganowy | [15] |
Know-how of cultivating mastic on the island of Chios | Grecja | Produkt rolno-spożywczy | Mastyks (aromatyczna żywica) | [16] |
Slava, celebration of family saint patron’s day | Serbia | Uroczysty posiłek | Slava (święto patrona rodziny) | [17] |
Traditional agricultural practice of cultivating the ‘vite ad alberello’ (head-trained bush vines) of the community of Pantelleria | Włochy | Metoda produkcji | Uprawa niskopiennej winorośli na wyspie Pantelleria | [18] |
Nan Pa’ch ceremony | Gwatemala | Produkt rolno-spożywczy, uroczysty posiłek | Święto zbiorów kukurydzy | [19] |
Ancient Georgian traditional Qvevri wine-making method | Gruzja | Napój | Kwewri (wino zakopywane w glinianych amforach) | [20] |
Mediterranean diet | 7 krajów śródziemnomorskich | Sposób odżywiania | Dieta śródziemnomorska | [21] |
Shrimp fishing on horseback in Oostduinkerke | Belgia | Metoda produkcji | Połów krewetek w sieci ciągnięte przez konie | [22] |
Washoku, traditional dietary cultures of the Japanese, notably for the celebration of New Year | Japonia | Sposób odżywiania, uroczysty posiłek | Kuchnia japońska, japoński Nowy Rok | [23] |
Mesir Macunu festival | Turcja | Potrawa, festiwal | Mesir macunu (słodka pasta krówkowo-ziołowa) | [24] |
Ceremonial Keşkek tradition | Turcja | Potrawa, uroczysty posiłek | Keşkek (kasza pszeniczna lub jęczmienna z mięsnym gulaszem) | [25] |
Gastronomic meal of the French | Francja | Uroczysty posiłek | Repas gastronomique (celebracja posiłków) | [26] |
Gingerbread craft from Northern Croatia | Chorwacja | Potrawa | Pierniki | [27] |
Krakelingen and Tonnekensbrand, end-of-winter bread and fire feast at Geraardsbergen | Belgia | Potrawa, festiwal | Krakelingen (precelki) | [28] |
Traditional Mexican cuisine - ancestral, ongoing community culture, the Michoacán paradigm | Meksyk | Sposób odżywiania, metody produkcji | Kuchnia meksykańska | [29] |
Dragon Boat festival | Chiny | Festiwal | Święto Smoczych Łodzi | [30] |
Oku-noto no Aenokoto | Japonia | Produkt rolno-spożywczy, uroczysty posiłek | Ciasteczka ryżowe | [31] |