Gastronomiczny Order Pomiana

Z Z widelcem wśród książek
Wersja z dnia 13:01, 3 wrz 2021 autorstwa Kpalion (dyskusja | edycje) (Utworzono nową stronę "thumb|upright|Tadeusz Przypkowski (1905--1977) Rok temu zgłosiłem się do prof. Jarosława Dumanowskiego, kierownika Cent...")
(różn.) ← poprzednia wersja | przejdź do aktualnej wersji (różn.) | następna wersja → (różn.)
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Tadeusz Przypkowski (1905--1977)

Rok temu zgłosiłem się do prof. Jarosława Dumanowskiego, kierownika Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych Uniwestytetu im. Mikołaja Kopernika w Toruniu, z zamiarem doktoryzowania się z historii kulinarnej. Nie miałem jednak jeszcze pomysłu, o czym konkretnie miałbym rozprawę doktorską napisać. Profesor zaproponował, żebym zajął się kolekcją przepisów kuchennych ze zbiorów Muzeum im. Przypkowskich w Jędrzejowie. Jeśli cokolwiek wiecie o tej placówce, to pewnie nie zdziwi Was moja pierwsza reakcja: przecież to jest muzeum zegarów słonecznych! No i rzeczywiście, unikatowa kolekcja zegarów słonecznych, którą w 1895 r. rozpoczął miejscowy lekarz, Feliks Przypkowski, a później rozbudował jego syn Tadeusz, jest główną chlubą jędrzejowskiego muzeum. Ale Tadeusz Przypkowski nie tylko kontynuował pasję ojca, lecz miał też swoją własną; był bowiem wielkim smakoszem.