Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
| '''''Mulgi puder''''' -- papka z gotowanych ziemniaków i kaszy jęczmiennej, podawana z wieprzowymi skwarkami i smażoną cebulą, typowa dla południowoestońskiego regionu Mulgimaa || align=left data-sort-value="Est" | [[File:EST.png|border|27px|]] Estonia || 2024 || ''[https://ich.unesco.org/en/files-2024-under-process-01303?include=film.inc.php&id=72508&width=700&call=film Cooking and eating Mulgi puder, traditional mashed potato with barley in the Mulgimaa region, Estonia]''
|-
| '''''Messosporitissa''''' (Matki Bożej Siewnej), czyli święto Ofiarowania Bogurodzicy w Świątyni (21 listopada), obchodzone szczególnie w Eleuzynie i obejmujące święcenie takich pokarmów, jak potrawa z gotowanych razem różnych nasion rozmaitych zbóż i nasion roślin strączkowych, dwa rodzaje pieczywa, oliwa oraz wino || align=left data-sort-value="Gre" | [[File:GRC.png|border|27px|]] Grecja || 2024 || ''[https://ich.unesco.org/en/files-2024-under-process-01303?include=film.inc.php&id=72512&width=700&call=film Messosporitissa Festivity (All-holy Mother of God of the Mid-Sowing Season Festivity), Feast of Our Lady at the Ancient Ruins]''
|-
| '''''Sake''''' -- japoński napój alkoholowy z ryżu fermentowanego przy użyciu pleśni ''kōji'' || align=left data-sort-value="Jap" | [[File:JPN.png|border|27px|]] Japonia || 2024 || ''[https://ich.unesco.org/en/files-2024-under-process-01303?include=film.inc.php&id=72518&width=700&call=film Traditional knowledge and skills of sake-making with koji mold in Japan]''

Menu nawigacyjne