Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Tego jeść nie będziecie, bo jest obrzydliwością

Dodane 10 bajtów, 20:52, 19 cze 2022
Co więcej, produkty mięsne nie powinny się nawet stykać z mlecznymi. Nawet pośrednio. Naczynie, które zostało „pobrudzone” tłuszczem z mleka, nie może już być używane do mięsa – ani na odwrót. Dlatego typowa koszerna kuchnia to tak naprawdę dwie albo i trzy kuchnie w jednej: oddzielne zestawy naczyń mięsnych, mlecznych i neutralnych, oddzielne zestawy sztućców, garnków, przyborów kuchennych i ściereczek, oddzielne szafki, blaty, lodówki, kuchenki, zlewozmywaki i zmywarki. Najlepiej wyraźnie oznakowane (przeważnie kolorami), żeby ktoś przypadkiem nie pokroił na „mięsnej” desce cebuli, która ma być dodana do mlecznej potrawy.
Jak ważne jest w judaizmie oddzielanie mięsa od nabiału, pokazuje sposób obchodzenia Święta Tygodni (''Szawuot''), kiedy to Żydzi wspominają, jak Pan Bóg nadał im nowe prawo za pośrednictwem Mojżesza. Jeśli wierzyć, jak mówi Biblia, że nowe prawo zostało Żydom objawione w całości w jednym momencie, to znaczy, ze Żydzi z dnia na dzień musieli się dostosować do zupełnie nowego sposobu funkcjonowania. Ich garnki, w których do tej pory przyrządzali zarówno mięso, jak i nabiał, teraz musieli wykoszerować (czyli sparzyć przez wyparzenie wrzątkiem) i zdecydować, czy od teraz będą do mięsa to garnki mięsne czy do nabiałumleczne. A że w pierwszym dniu obowiązywania nowego prawa nie mieli jeszcze mięsa z koszernie ubitych zwierząt, to zdecydowaliuznali, że wszystkie ich garnki będą do mleczne, a mięsne trzeba będzie zrobićnowe. Na tę pamiątkę Żydzi obchodzą owo święto , spożywając potrawy z nabiału, takie jak ''milchik borszt'' (wegetariański barszcz czerwony zabielany śmietaną), ''blince'' (naleśniki podsmażane z twarogiem na słodko) czy sernik.
== Produkty roślinne ==

Menu nawigacyjne