Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Zastawia się rosół f. 10 mięsa i starych kur dwie, ale mięso powinno być wprzód wypłukane, co się przestrzega; odszumowawszy daje się różnej włoszczyzny, powinien się dobrze rosół ugotować; później bierze się szczawiu czysto wypłukanego, sieka się lub szatkuje, wziąść tyle należy, ażeby było dość na te 10 osób; bierze się kawałek masła młodego do czystego rądla, a rozpuściwszy wkłada się szczaw przygotowany, niech się podsmarzy na ogniu mieszając; jak opadnie, odstawia się; przed pół godziną na wydaniu nalewa się rosołem i stawia się na ogniu, niech się wolno gotuje; na samem wydaniu zabiela się z pół kwarty śmietany kwaśnej i z żółtkami z świeżych jaj, posoliwszy do smaku daje się na stół. Daje się zupa z ryżem, kaszką, z grzankami, z jajami, także ta sama zupa zabiela się tylko samemi żółtkami, jak pospolicie Francuzi dają.
Zupa szczawiowa postna tym samym sposobem się robi, tylko zamiast rosołu z mięsa bierze się rosół z ryb, co na post jest bardzo wyborne. Dla młodych osób daje się najwięcej na śniadanie w czasie wiosny, co jest bardzo dobrą trucizną na robaki. === Zupa z kaszy perłowej zabielana na osób 10 ===Bierze się mięsa f. 10 i dwie kur starych, wymywszy stawia się na ogniu, odszumowawszy dodaje się jarzyn i niech się gotuje na wolnym ogniu ciągle przez godzin cztery; bierze się kaszy perłowej trzy ćwierci kwarty, płucze się aż do czystej wody, daje się do rądla lub garnka czystego; bierze się naczynie podług proporcyi, nalewa się rosołem dodawszy kwaterkę młodego masła, ażeby kasza w gotowaniu '''[10]''' nie zczerniała, co czasem bywa, że od wody zczernieje, a że rosołem letkim nalane, to znaczy tyle jakby wodą. Stawia się na ogniu, żeby się gotowało, kasza powinna być na miętko ugotowana; na pół godziny przed dawaniem do stołu bierze się ta kasza do rądla dodawszy kawałek masła młodego, rozbija się; jak się dobrze rozbije, rozmieszuje się z rosołem, zabiela się z półkwartą śmietany kwaśnej i żółtkami z jaj, miesza się na ogniu, aż będzie dobrze gorące, ale należy pilnie uważać, żeby się nie zagotowało, bo wtedy by się zwarzyło. Dodawszy soli i cytryny do smaku, daje się na stół. Postna tym samym sposobem się robi, tylko zamiast rosołu z mięsa bierze się rosół z ryb.
{{Przypisy}}

Menu nawigacyjne