Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Bierze się podobnie 8 f. mięsa, 3 kury stare i 3 f. cielęciny, zaciąga się z tego wszystkiego rumiano, dodawszy te 3 kury i cielęcinę, niech się gotuje; odszumowawszy czysto, niechaj się gotuje wolno przez cztery godziny, dodawszy włoszczyzny. Teraz wrócimy się do zająca. Bierze się zająca, ale pod tym warunkiem, żeby nie był śmierdzącym, wybiera się z niego samo mięso, gdzie się tylko znajduje, kraje się tylko na bardzo drobne części, daje się kawałek masła młodego i to mięso z zająca się kładzie, niechaj się dobrze podciągnie; dodawszy jedną cebulę i pietruszki, zalawszy tym rosołem, który<ref>W rękopisie: „którym”.</ref> się gotuje, niechaj się dusi; jak już będzie miętki, kładzie się do moździerza, a moździerz powinien być w każdej kuchni marmurowy lub kamienny, co jest najzdrowszem, i powinno się tłuc bardzo miałko zakrapiając '''[13]''' rosołem; jak będzie już dobrze utłuczone, przeciera się przez gęste sito lub pytel; jak się przetrze, bierze się do czystego rądla na pół godziny przed dawaniem tej zupy, rozrabia się tym rumianym rosołem i stawia się na ogniu, mieszając ciągle dodaje się soli do smaku; daje się z ryżem, z grzybkami, grzanki powinny być okrągłe ze skurek od bułki, można i z wermiszelem dawać.
20210924_114555=== Zupa z gołąbków<ref>Błędny tytuł przepisu: chodzi o zupę z jarząbków.jpg </ref> na osób 10 ===Bierze się kur starych 4, mięsa f. 4, cielęciny f. 4. Obmywszy to wszystko zastawia się na ogniu, nalawszy czystą wodą, odszumować czysto, dodać włoszczyzny, niech się gotuje przez 4 godziny dodawszy do tego 6 jarząbków; później, jak się ugotują te jarząbki, dobywa się z nich piersi i z kilku kur także można, kładzie się do moździerza i tłucze. Ryż powinien być na miętko gotowany, dodać należy dwie łyżek kuchennych tego ryżu do tych piersi, powinno się wszystko bardzo dobrze utłuc, a kiedy będzie już gotowe, dodaje się do tego kawałek masła młodego, wybija się wszystko razem i przeciera się przez gęste sito lub pytel; jak już będzie dobrze wszystko przetarte, bierze się do czystego rądla na pół godziny przed dawaniem tej zupy, rozmieszuje się z tym rosołem, co się gotowały w nim jarząbki, stawia się na ogniu i miesza ciągle. Trzeba dobrze uważać, żeby się nie zwarzyło. Daje się z grzankami lub z ryżem, dodawszy soli do smaku, zaraz daje się na stół. === Zupa z kasztanów na osób 10 ===
{{Przypisy}}

Menu nawigacyjne