Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
=== Paszteciki w kieszonkach z papieru z ryby ===
Bierze się sandaczów lub szczupaka, wybierają się z niego kości, mięso odrzyna się od skóry, posolić i popieprzyć, kładzie się na rozpuszczone masło; jak się ta ryba dobrze przesmarzy, odstawia się z ognia, wyjmuje się na czystą serwetę, aby z tego masła obeschła; sos powinien być zrobiony z rosołu rybiego, jeżeli dzień postny, jeżeli zaś nie, to z rosołu mięsnego; tę rybę, którąśmy na serwetę wyjęli, powinno się pokrajać czyli podzielić na drobne części; bierze się sosu do rądla, stawia się na fajerce i miesza się ciągle; jak już sos zaczyna być gęsty, odstawia się go z ognia, daje się ta ryba, którąśmy niedawno pokrajali; do tego sosu także dają się pieczarki lub trufle pokrajane w takiej wielkości '''[37]''' jak i ta ryba; kabrelki<ref>Kabrelki, kabułki – słowa niezrozumiałe; z kontekstu wynika, że chodzi o papierowe formy do pieczenia.</ref> powinny być zrobione z papieru białego i wysmarowane być powinny w środku masłem, a tegoż czasu dodawszy soli do tej ryby wkłada się do tych kabułek, posypuje się po wierzchu bułką tartą dodawszy trochę syra, pomieszana skrapia się masłem; na kwadrans przed dawaniem tej zupy do stołu stawia się do pieca, kolor z wierzchu powinny mieć rumiany; dają się po zupie.
 
=== Paszteciki: kiełbaski na 12 osób ===
Bierze się sandacza tyle, żeby na wystarczyło na te osób 12, wybierają się kości, mięso zaś posoliwszy i popieprzywszy ściąga się na maśle; jak będzie miało dosyć, tę rybę odstawia się z ognia, ażeby trochę przestygła, później kraje się na drobne części, podobnież dodaje się pieczarek krajanych taką ilość, co i ryby; jeżeli się dają paszteciki w dnie postne, więc sos powinien być zrobiony z rosołu z ryb, a jeżeli nie w postne, to powinien być sos zrobiony z rosołu z mięsa; bierze się tego sosu do rądla, stawia się na fajerce i ciągle się miesza; jak już zaczyna być gęstem, dodaje się śmietanki słodkiej kwaterkę, miesza się ciągle; jak będzie już b. dobrze wysadzony, daje się ta ryba i pieczarki, któreśmy niedawno pokrajali, dodawszy soli do smaku; stawia się na lodzie, ażeby ostygło; później bierze się na stół, posypawszy trochę bułką, wykłada się i robią się kiełbaski w kształcie swego palca; jak się skończą, maczają się w rozbitych jajach i posypują się bułką; włożyć ich później należy na jakie naczynie; na samem wydawaniu zupy smarzą się na fryturze, któren powinien być gorący; przysposobiwszy, układają się zręcznie na półmisku, na którym powinna być serweta, zieloną zaś pietruszką powinno się przystrajać czyli garnirować.
{{Przypisy}}

Menu nawigacyjne