Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
=== Zupa grochowa mięsna na 10 osób ===
Bierze się mięsa f. 8, kur starych dwie, cielęciny funtów 8. Wypłukawszy zastawia się, dodawszy włoszczyzny różnej, niech się dobrze wygotuje. Bierze się grochu młodego dwie kwarty wyłuskanego, wypłukać należy dodawszy '''[8]''' bukiet zielony pietruszki, i korzeni się daje; nalawszy rosołem nie bardzo mocnym, niech się gotuje, aż zostanie miętki; później się przeciera przez sito gęste; jak się skończy, bierze się do rądla czystego; na pół godziny przed daniem rozmieszuje się z ugotowanym rosołem; mieszać należy, aż się zagotuje, niech się na wolnym ogniu gotuje; na samym dawaniu do wazy powinna być barwa zrobiona z obgotowanego szpinaku i zielonej pietruszki ubiwszy w moździerzu, z łyżką<ref>W rękopisie: „łużkę”.</ref> stołową masła młodego, przetarłszy przez pytel; tedy się zbiera tłustość z tej zupy, jaka będzie, wymieszuje się z tą barwą szpinaku, ażeby dodać zieloności grochowej, dodawszy soli do smaku daje się na stół; grzanki powinny być w kostkę krajane i na maśle odsmarzane; niektóre osoby lubią słoninę ugotowaną krajaną w kostkę jak grzanki. Postna robi się tem samym sposobem, tylko<ref>W rękopisie: „tulko”.</ref> wchodzi rosół z ryb, a zamiast słoniny daje się ryba ściągnięta na maśle w kostkę pokrajana.
=== Zupa grzybowa mięsna na osób 10 ===

Menu nawigacyjne