Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
=== Zupa z sałaty na osób 10 ===
Bierze się mięsa wołowego f. 5, kur starych 3, cielęciny f. 4, obmywa się w czystej wodzie, kładzie się do rądla, nalewa się czystą wodą, odszumować trzeba czysto, dodawszy wszelakiej włoszczyzny, niechaj się gotuje na wolnym ogniu przez godzin 4. Bierze się sałaty główek dobrych, a sałata powinna być żółta, rozrzyna się na cztery części, wypłukać należy kilka razy, zasoliwszy wodę, która się powinna gotować na tę sałatę, którąśmy wypłukali, zpuszcza się ta sałata i powinna się na raptownym ogniu gotować; jak już będzie miętką, odlewa się na sito lub '''[18]''' przetak, wkłada się do tego samego naczynia, w którem się gotowała, nalewa się czystą zimną wodą i wybiera się tę sałatę rękami, wyciska się z niej mocno wodę; dlatego rękami, żeby piasek, który się czasem znajduje w sałacie, później gdy państwo jedzą, żeby nie trzeszczało w zębach; dlatego ta przestroga nikogo nie powinna obrażać; później ta sałata przekrawa się na drobne części, kładzie się do rądla, nalewa się tym samym rosołem, co się go nastawiło, niechaj się gotuje; na samem wydaniu dolewa się więcej rosołu. Bierze się kawałek masła młodego i dwie łyżki stołowe<ref>W rękopisie: „łyżki stołowe łyżki”.</ref> mąki, wyrabia się z tem masłem, a mąka powinna być przesiana przez sito; dzieli się na drobne kawałki to masło, wrzuca się do tej zupy sałata i miesza się na ogniu; jak się zagotuje, dodawszy soli do smaku daje się na stół; grzanki dają się także, ale powinny być odsmarzone na maśle.  Postną można także dawać z rosołu z ryb.
=== Zupa ogrodnicka czyli ''jardinière'' na osób 10 ===

Menu nawigacyjne