Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
=== Zupa ryżowa mięsna na osób 10 ===
Bierze się mięsa wołowego f. 10, kur starych 2, cielęciny f. 2, obmywszy to wszystko, nastawia się nalawszy czystą wodą i odszumować należy, dodawszy różnej włoszczyzny, niechaj się gotuje przez 4 godziny; bierze się ryżu funt, należy go przebrać, wymyć i w czystej wodzie stawia się na nagłym ogniu; jak się zagotuje kilka razy, odlewa się go na sito, wkłada do tego samego rądla, nalawszy zimnej wody, '''[23]''' wybiera go się na sito, ażeby się obsuszył; później na godzinę przed dawaniem tej zupy, bierze się do rądla takiego, ażeby był dogodny na tę zupę, dodawszy mały kawałek młodego masła, nalewa się rosołem, co był nastawiony, niechaj się gotuje; na pięć minut przed dawaniem tej zupy, kładzie się kawałek masła młodego i rozbija się mocno, jak się dobrze ubije, rozmieszać go z tym rosołem, co był przysposobiony na tę zupę, daje się go na ogień mieszając; jak będzie mocno gorąca, dodawszy soli do smaku daje go się do stołu.  Postna daje się tym samym sposobem, tylko zamiast rosołu z mięsa daje się rosół z ryb i jest gotowa zupa z ryb.
=== Zupa z knedlami, farsz na knedle z kur, na osób 10 ===

Menu nawigacyjne