| '''''[https://ich.unesco.org/en/RL/washoku-traditional-dietary-cultures-of-the-japanese-notably-for-the-celebration-of-new-year-00869 Washoku]''''' – tradycyjna kuchnia japońska celebrowana szczególnie podczas obchodów Nowego Roku || align=left data-sort-value="Japonia" | [[File:JPN.png|border|27px|]] Japonia || 2013 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=Xtnwt-Jq93E|szer=200|poz=left|opis=''Washoku, traditional dietary cultures of the Japanese''}}
|-
| '''''[https://ich.unesco.org/en/USL/xeedho-02001 Xeedho]''''' – Ozdobne ozdobne naczynie lub koszyk wypełniony suszoną wielbłądziną lub wołowiną, w tradycji etnicznych Somalijczyków wręczany przez teściową jako prezent ślubny dla pana młodego<br>⚠️ Wpisane na listę dziedzictwa zagrożonego || align=left data-sort-value="Dzzibuti" | [[File:DJI.png|border|27px|]] Dżibuti || 2023 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=UkDu0o_fQ5o|szer=200|poz=left|opis=''Le Xeedho''}}
|}
{{Nawigacja}}
[[en:World Culinary Heritage]]