Jednym z Włochów, którzy po wybuchu Wojen Włoskich przenieśli się do Francji, był Leonardo da Vinci. Już w 1516 r., kiedy Francuzi zajęli Mediolan, Leonardo, który wcześniej pracował do dworze znanego nam już Ludovica Sforzy (gdzie m.in. namalował słynny portret jego kochanki z gronostajem na rękach), przeprowadził się nad Loarę, aby podjąć pracę na rzecz francuskiego króla. Jednym z zadań zleconych mu przez nowego pracodawcę było zaprojektowanie pałacu królewskiego w Romorantin, którego kuchnie Leonardo chciał wyposażyć w niektóre ze swych genialnych wynalazków, jak choćby rożny obracane przez umieszczone w kominie wiatraczki.<ref>{{Cyt
| nazwisko = Brioist
| imię = PascalP.
| nazwisko2= Quellier
| imię2 = FlorentF. | tytuł = La table de la Renaissance: Le mythe italienop. cit.
| nazwisko r = Brioist
| imię r = Pascal
| rozdział = Léonard et la cuisine, de la Toscane à la France
| strony = 92--98
| wydawca = Presses Universitaires de Rennes, Presses Universitaires François-Rabelais
| rok = 2018
}}</ref>