Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Jak Bernard z Wąbrzeźna piwo grodziskie wymodlił

Dodane 1608 bajtów, 09:25, 2 cze 2019
brak opisu edycji
}}</ref> Zdarzało się też, że użycie nieodpowiednich słodów wędzonych skutkowało piwem o aromacie cygar czy kiełbasy.
W 2011 r. [https://pspd.org.pl/style/grodziskie-redivivus/ Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych] powołało specjalną komisję do opracowania wytycznych warzenia piwa w stylu grodziskim. Udało jej się ustalić większość szczegółów receptury: słód wyłącznie pszenny wędzony dębem, zachowana grodziska mieszanka drożdży górnej fermentacji, chmiel aromatyczny najlepiej spod wielkopolskiego Nowego Tomyśla (ewentualnie lubelski, żatecki lub Hallertauer), klarowanie karukiem, refermentacja w butelce itd.  [[File:Studnia Bł. Bernarda w Grodzisku Wlkp..JPG|thumb|upright|Secesyjna pompa Bernarda stojąca na miejscu dawnej studni miejskiej w Grodzisku]]No i wreszcie skład chemiczny wody: znaczna . Choć dobre piwo nie powinno smakować jak woda, to jednak woda jest, bądź co bądź, jego głównym składnikiem, a jej jakość i profil chemiczny ma olbrzymie znaczenie dla jakości i smaku uwarzonego na niej piwa. W przypadku piwa grodziskiego powinna to być woda jak najbrdziej podobna do tej z grodziskiej studni, przy której rzekomo modlił się Benard z Wąbrzeźna – a także ze studni technologicznych grodziskiego browaru, wykopanych, gdy studnia miejska przestała wystarczać. {{ Cytat| Wodę z tych studni, bardzo twardą, można uznać za dobrą dla celów piwowarskich, choć nie do warzenia jasnego lagera w stylu pilzneńskim. Znacząca zawartość wapnia i magnezudobrze służy przebiegowi zacierania (enzymy) i fermentacji (enzymy, flokulacja), a wysokie stężenie siarczanów, jony chlorkowe akcentuje goryczkę w piwie. Znaczące ilości jonów chlorkowych i sodowe – krótko mówiącsodowych z kolei służą pełni smakowej piwa, woda właśnie taka jak z grodziskiej studnico przy piwach lekkich ma istotne znaczenie.<ref>| źródło = {{Cyt
| nazwisko = Sadownik
| imię = Andrzej
| wydawca = Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
| rok = 2012
}}</ref> Tej samej, nad którą podobno modlił się Bernard z Wąbrzeźna.}}
== Od powietrza, głodu i braku piwa ==
Choć dobre piwo nie powinno smakować Wróćmy więc do Bernarda i tego, jak woda, to jednak woda jest, bądź co bądź, jego głównym składnikiem, a jej jakość i profil chemiczny ma olbrzymie znaczenie dla jakości i smaku uwarzonego na niej piwa. Piwo grodziskie niewątpliwie zawdzięcza swój charakter właśnie grodziskiej wodzieuratował Grodzisk od szalejącej w mieście zarazy. Otojak opisał ów cud hagiograf Bernarda, co stwierdziła komisja PSPDks. Marcin Chwaliszewski:
{{ Cytat
| Wodę z tych studniW roku 1620, pamiętnym klęską Polaków pod Cecorą i innymi nieszczęściami wielkimi, mianowicie morowym powietrzem, grasującym po całym kraju, gdy ta straszna zaraza pustoszyła miasteczko Grodzisk w diecezji poznańskiej, a mieszkańcy jego {{...}} przez 40 dni odbywali procesje i modły publiczne, ujrzeli w czasie procesji osobę otoczoną wielką jasnością, bardzo twardąwznoszącą się nad miastem w obłokach niebieskich, można uznać za dobrą dla celów piwowarskichz krzyżem w ręku, choć nie do warzenia jasnego lagera w stylu pilzneńskimubiorze benedyktyńskim. Znacząca zawartość wapnia Instynktem Bożym oświeceni i magnezu przez o. Andrzeja Karsznickiego, {{...}} który jako współuczeń z czasów szkolnych znał dobrze służy przebiegowi zacierania (enzymy) i fermentacji (enzymyBernarda, przekonali się naocznie, iż to jest znakiem od Boga danym, aby grób tego Wielebnego Sługi Bożego w klasztorze lubińskim całe miasteczko z nabożeństwem nawiedziło. Gdy ślub ten uczynili, flokulacja)niebawem za przyczyną jego morowe powietrze w Grodzisku ustało. {{...}} Z wdzięczności dawało miasto Grodzisk corocznie w dobrowolnej ofierze klasztorowi w Lubiniu beczkę piwa, a wysokie stężenie siarczanów akcentuje goryczkę świecę do grobu Bernarda. Ofiara ta przetrwała aż do kasacji klasztoru lubińskiego w piwier. Znaczące ilości jonów chlorkowych 1835.| źródło = {{Cyt | nazwisko = Chwaliszewski | imię = Marcin | tytuł = Żywot i sodowych cuda wielebnego sługi Bożego o. Bernarda z kolei służą pełni smakowej piwa, co przy piwach lekkich ma istotne znaczenieWąbrzeźna | url = http://dlibra.kul.pl/dlibra/doccontent?id=1378 | wydawca = nakładem autora | miejsce = Poznań | rok = 1881 | strony = 40–42 }} }}
Zaraz, zaraz! Zaraza zarazą, ale co ze studnią? Modlił się Bernard przy niej czy nie? Nawet jeśli, to raczej nie w 1620 r. w Grodzisku -- podczas procesji mieszkańcom ukazuje się Bernard -- mieszkańcy odwiedzają grób Bernarda w Lubiniu -- zaraza ustaje<ref>Chwaliszewski, ''Opbo musiałoby to być 17 lat po jego śmierci. citJeśli wierzyć Chwaliszewskiemu, to Bernard uchronił mieszkańców od epidemii już jako duch.''Jedyne, co się zgadza, sto beczka piwa co roku oddawana klasztorowi. 20–21</ref>Skąd zatem podanie o studni? Najstarszą jej wersję znalazłem we wspomnieniach Edwarda Raczyńskiego, posła na sejm Wielkiego Księstwa Poznańskiego, który tak opisał swoją wizytę w kościele benedyktynów w Lubiniu:
== Studnia ==
{{ Cytat
| Śledzeniem grobów zajęty, z uszanowaniem spoglądałem na pomnik Bernarda, zakonnika tego klasztoru, który między błogosławionymi jest policzony i którego grobowiec blisko drzwi kościelnych stoi. {{...}} Dnia jednego, tak mnie tu upewniano, błogosławiony Bernard udał się do Grodziska i spostrzegł tamecznych mieszkańców mocno strapionych z powodu, że studnia, z której oni wodę do miejskiego browaru czerpali, wyschła zupełnie, browar zaś jedynym był źródłem dochodu miasta i szpitala. Użalił się nad nieszczęśliwymi zakonnik i głęboko do Boga westchnąwszy, pobłogosławił studnię; aliści jak gdyby spod artezyjskiego świdra, trysnęło źródło natychmiast; biorą się niebawnie do roboty piwowarzy, lecz jakież ich było zdumienie, gdy skosztowawszy zrobionego piwa, znaleźli smak jego lepszym nierównie, jak był kiedykolwiek.
}} }}
== Piwo ==* [httpsI znowu://byoilość piwa dla mnichów się zgadza – i tyle. W legendzie podanej przez Raczyńskiego nie ma mowy o morowym powietrzu. Nieszczęście, któremu cudownie zaradził o.com/article/piwo-grodziskie/ Brew Your Own]* [https://learnBernard (w tej wersji – jeszcze ze życia), polegało wyłącznie na braku wody do warzenia piwa.kegeratorWychodzi więc na to, że dopiero później ktoś połączył dwie legendy w jedną, uznawszy najwyraźniej, że podanie o wyschniętej studni należy dodatkowo udramatyzować opowieścią o zarazie.com/Tak jakby brak piwa nie był dostatecznie straszliwą katastrofą! == Zdrowotne piwo-grodziskie/ Kegerator]* [http://www.kruenitz1.uni-trier.de/home.htm Oekonomische Encyklopädie]==
{{Cytat
| Polacy szczególnie kochają piwa pszeniczne, które mają różnorodne i wielce wyśmienite, np. grodziskie i łobżenickie, ale zwłaszcza piwo wareckie, które, gdy dojrzeje, może przejrzystością i barwą równać się z winem.
| oryg = Pohlen liebet besonders die weißen Biere, die es auch verschieden, und sehr vortrefflich, hat; z. E. das Gräzer und Lobsenzer, vornehmlich aber das Waretsker Bier, welches leztere, wenn es alt geworden, an Klarheit und Farbe dem Weine gleichet.
| źródło = Oekonomische Encyklopädie, t. V, s. 30
}}
* [http://dlibra.kul.pl/dlibra/doccontent?id=1378 Żywot i cuda wielebnego sługi Bożego O. Bernarda z Wąbrzeźna]
* [http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/doccontent?id=17219 Grodzisk Wielkopolski; przeszłość-zabytki-ludzie]
* [https://web.archive.org/web/20160304042306/http://www.pspd.org.pl/uploads/grodziskie/w-szmelich-o-historii-i-sposobie-wytwarzania-unikalnego-piwa-grodziskiego-pfiow-1994.pdf Wiktor Szmelich]

Menu nawigacyjne