Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Z wizytą w Soplicowie: Ostatnia uczta staropolska

Dodane 967 bajtów, 21:48, 16 mar 2020
| strony = 92
}} }}
 
No to wers 145 już mamy cały załatwiony. A kolejne dwa skąd? Wydaje się, że nie z żadnego z trzech rozdziałów, ale z listy składników, które zdaniem Czernieckiego należało mieć przygotowane, jeśli ktoś zabierał się za przygotowanie porządnej uczty. Ów „memoriał generalny, czyli ogólna pamięć przygotowania na bankiet” umieścił Czerniecki na poczatku książki i spisał w nim kolejno różne rodzaje mięs, nabiału, kasz, owoców, warzyw, przypraw, przetworów, ryb i cukrów, a także wszelkie sprzęty kuchenne i stołowe oraz zadania dla służby (w tym zamiatacze wyposażeni w miotły, łopaty i taczki, bo dużo jedzenia oznaczało tez dużo resztek). Pośród korzeni, czyli przypraw, znalazły się na przykład takie:
{{ Cytat
| '''Korzenie'''<br>{{...}} Szafran, cukier faryna [tj. puder], pieprz, imbir, cynamon, goździki, kwiat muszkatowy, gałki muszkatowe, kmin, migdały, ryż, rożenki [tj. rodzynki] wielkie, '''cybety''', rożenki drobne, pistacje, '''pinole''', dachtele [tj. daktyle], '''bronelle''', figi, kasztany, kapary, {{...}} amidam, '''dragant''', tornosol, '''piżmo''' {{...}}| źródło = CFS. Czerniecki, 4 [https://polona''op. cit.pl/item/compendium-fercvlorvm-albo-zebranie-potraw'',MzQ5MDIzMw/15]s. 4
}}
 
Nie wiadomo więc, czy Mickiewicz w ogóle znał dokładne znaczenie tych słów, bo trudno je tu wyczytać z kontekstu. Ale ich znaczenie właśnie to to, co nas najbardziej tu interesuje, bo bez tego nie zdołamy ułożyć naszego ''menu''. A zatem po kolei:
 
;Kontuza
:zupa
== Zupy ==

Menu nawigacyjne