[[File:Dietetyka PL.png|thumb|Klasyfikacja humoralna wybranych produktów spożywczych]]
Jak już pewnie się domyślacie, zdrowa, zbilansowana dieta humoralna polega na tym, żeby łączyć składniki o takiej kompleksji humoralnej, żeby ich działania wzajemnie się równoważyły. Produkty o cechach ''ogrzewających'' mieszać ''chłodzącymi'', a ''wysuszające'' z ''nawilżającymi''. Ale pełna równowaga też nie jest wskazana, bo przecież każdy człowiek już trochę od idealnej równowagi odbiega. Dlatego dietę należy dobrać dla danej osoby taką, by jej kompleksję humoralną zrównoważyć; na przykład choleryk powinien spożywać więcej produktów ''wodnistych'', a więc ''wilgotnych'' i ''chłodnych''. A to znaczy, że lekarz–dietetyk każdy musi każdemu pacjentowi opracować jego stosować własną, indywidualną dietę, dodatkowo dostosowywaną do pory roku, aktualnych dolegliwości itd. Coś, co jest wskazane dla jednej osoby, innej może zaszkodzić. XXI-wieczna piramida żywieniowa, którą może stosować się kierować każdy, w dietetyce humoralnej jest nie do pomyślenia. No dobrze, ale skąd wiadomo jaką który produkt ma kompleksję humoralną?
== Kto to wszystko wymyślił? ==