[[File:Dietetyka PL.png|thumb|Klasyfikacja humoralna wybranych produktów spożywczych]]
Jak już pewnie się domyślacie, zdrowa, zbilansowana dieta humoralna polega na tym, żeby łączyć składniki o takiej kompleksji humoralnej, żeby aby ich działania wzajemnie się równoważyły. Produkty : produkty o cechach ''ogrzewających'' mieszać z ''chłodzącymi'', a ''wysuszające'' z ''nawilżającymi''. Ale pełna równowaga też nie jest wskazana, bo przecież każdy człowiek już trochę od idealnej równowagi odbiega. Dlatego dietę należy dobrać dla danej osoby taką, by jej kompleksję humoralną zrównoważyćodpowiednio skorygować; na przykład choleryk powinien spożywać więcej produktów ''wodnistych'', a więc ''wilgotnych'' i ''chłodnych''. A to znaczy, że każdy musi stosować własną, indywidualną dietę, dodatkowo dostosowywaną na bieżąco dostosowaną do pory roku, aktualnych dolegliwości itd. CośNie ma jednej diety dobrej dla wszystkich; coś, co jest wskazane dla jednej osoby, innej może zaszkodzić. XXI-wieczna piramida żywieniowa, którą może się kierować każdy, w dietetyce humoralnej jest nie do pomyślenia.
No dobrze, ale skąd wiadomo jaką który produkt ma kompleksję humoralną?