Otwórz menu główne

Zmiany

Jeść zdrowo i z humorem: Jak to się robi w Azji

Dodane 100 bajtów, 22:30, 2 lis 2020
== <big>中醫</big> ==
Ze zrozumienim, o co chodzi w tradycyjnej medycynie chińskiej, miałem nieco mniej trudności, a to dzięki uprzejmości dr Guty Kulczyckiej, która objaśniła mi niektóre jej aspekty i wskazała odpowiednią literaturę.
 
[[File:Chiny - klarowanie masła.jpg|thumb|upright|Klarowanie masła według ilustracji w ''Zielniku do walki z głodem'' z 1593 r.]]
Najstarsze znane chińskie teksty medyczne to ''Wewnętrzny kanon medyczny Żółtego Cesarza'' i ''Traktat o chorobach wywołanych zimnem'', datowane przeważnie na okres panowania dynastii Han, czyli III w.p.n.e. Znaczyłoby to, że ta teoria medyczna jest nieco młodsza od humoralnej i ajurwedyjskiej, ale całkiem możliwe, że opierała się na znacznie wcześniejszych, a teraz już zaginionych, pracach. Już po samych tytułach widać, że owa teoria sporo traci w przekładzie, o ile w ogóle daje się przetłumaczyć.
<gallery>
File:Chiny - gotowanie sosu sojowego.jpg
File:Chiny - klarowanie masła.jpg
File:yin yang kasza por.jpg|Yin i yang
</gallery>