Otwórz menu główne

Zmiany

Z wizytą w Soplicowie: Ostatnia uczta staropolska

Dodane 5 bajtów, 14:43, 13 lip 2021
}}
U Mickiewicza szczupak w&nbsp;szafranie robi wprawdzie tylko za element poetyckiego porównania, ale było to swego czasu jedno z&nbsp;ulubionych dań rybnych polskiej szlachty, a&nbsp;szafran – jedną z&nbsp;ich ulubionych przypraw. Czerniecki opisywał typowo polskie potrawy właśnie jako „szafranne [i] pieprzne”.<ref>S. Czerniecki, ''op. cit.'', [https://polona.pl/item/compendium-fercvlorvm-albo-zebranie-potraw,MzQ5MDIzMw/20 s.&nbsp;9]</ref> Ale, że szczupak już był, to teraz w&nbsp;szafranowym sosie zróbmy sobie łososia, który – według Czernieckiego – „w &nbsp;naszej Polszcze jest najsubtelniejszego smaku.” Pierwszy przepis drugiego rozdziału ''Compendium'' jest właśnie na „łososia [na] żółto po królewsku”.
{{ Cytat