[[File:H2O KT.jpg|thumb|upright|Rebus na straganie z owocami w Santo Domingo: ''H<sub>2</sub>O KT = aguacate'' = awokado (''„agua”'' to po hiszpańsku „woda”)]]
Kiedy Hiszpanie (a nie Holendrzy) podbili Meksyk i odkryli rzeczony owoc, to przyswoili jego nazwę w języku nahuatl, mianowicie ''„āhuacatl”'' (czytaj: „aałakatl”), jako bardziej hiszpańsko brzmiące ''„aguacate”''. Francuzi później zapożyczyli ten hiszpański wyraz jako ''„avocat”'' (co również oznaczna oznacza adwokata), a inne języki europejskie jako ''„avocado”'' bądź „awokado”.
Ale nadal jawi się tu sporo pytań. Co ma awokado do likieru jajecznego? Dlaczego holenderscy osadnicy w brazylijskim Recife robili napój z owocu rosnącego w Meksyku? Co w ogóle robili holenderscy osadnicy w Brazylii? I czy rzeczywiście awokado wzięło swoją nazwę od jąder?
}}</ref>
Jeśli chodzi o holenderskie osadnictwo w Brazylii, to ma ono dość długą historię. W pierszej pierwszej połowie XVII w. północno-wschodnie wybrzeże Brazylii było holenderską kolonią, noszącą raczej mało kreatywną nazwę „Nowa Holandia”. Jej stolicą było miasto Mauritsstad, czyli dzisiejsze Recife, które jest teraz siedzibą brazylijskiego stanu Pernambuco. Migracja Holendrów do Brazylii nie ustała nawet po tym, jak Portugalczycy odzyskali kontrolę nad Recife w 1654 r., i trwała aż do XX w.
[[File:Avocado & egg.jpg|thumb|left|Jajko i awokado to prkatycznie praktycznie to samo.]]Tym, co do Pernambuco ciągnęło zarówno Holendrów, jak i Portugalczyków, były rozległe plantacje trzciny cukrowej (uprawiane przez niewiolników niewolników z Afryki). Cukier i rum – oba wyrabiane z trzciny – stanowią dwa z trzech składników adwokata. Ale co z trzecim? Jeśli wierzyć niektórym źródłom, jak ''The Oxford Companion to Sugar and Sweets'', to pierwotnie tym trzecim składnikiem było awokado i to od niego adwokat wziął swoją nazwę. Awokado, choć pochodzi z Meksyku, to z początkiem XIX w. zostało sprawdzone do Brazylii i jest tam uprawiane do dziś.<ref>{{Cyt
| nazwisko = Schaffer
| imię = Bruce A.
| rok = 2013
| strony = 18
}}</ref> Możliwe zatem, że ktoś w Brazylii wymieszał pulpę z awokado z rumem i z cukrem, tworząd tworząc słodki i gęsty napój alkoholowy, który bardzo zasmakował napierw najpierw brazylijskim Holendrom, a później ich pobratymcom w Niderlandach. Aż wreszcie, próbując odtworzyć ów przysmak w warunkach europejskich – a więc bez awokado, które w Europie nie rośnie – jakiś Holender zastąpił owoc żółtkiem.<ref>{{Cyt
| nazwisko = Goldstein
| imię = Darra
| rozdział = Lody adwokatowe
| adres rozdziału = http://asiuuulek.blogspot.com/2016/06/lody-adwokatowe.html
| data = 18 March marca 2022
}} }}