Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Bierze się mięsa wołowego z kościami f. 12, kur starych 2, cielęciny 2 funty; z tych 12 funtów zaciąga się rumiano, później się dodaje te kury i cielęcinę, nalewa się czystą wodą, niech się gotuje; odszumować należy czysto, dodawszy różnej włoszczyzny niechaj się gotuje dobrze przez godzin 4<ref>W rękopisie: „dobrze przez godzin 4 dobrze”.</ref> na wolnym ogniu; później bierze się jaj świeżych 24 i na gorącą wodę się wbija, te jaja powinny być miętkie; jak już będą miały dosyć, wyjmuje się do zimnej wody, obczyszcza się i obrzyna, aby były ukształcone; na samem dawaniu powinny być te jaja gorące, zupa powinna być czysto przecedzona, dodawszy soli do smaku nalewa się do wazy; te jaja powinny być powyjmowane z wody, obsuszyć, później się wkładają do tej zupy, która jest w wazie; grzanki dają się okrągłe ze skurek bułki; portulaku, szparażku, sałatki naprzód w rosole podgotowanych daje się do tej zupy; postna daje się tym samym sposobem, tylko zamiast rosołu z mięsa daje się rosół z ryb.
=== Zupa sago czyli ''soupp aux sago'' na osób 12 ===
{{Przypisy}}

Menu nawigacyjne