Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
=== Zupa migdałowa czyli ''soupp aux amandes'' ===
Bierze się migdałów słodkich 2 funty, wrzuca się na gotowaną wodę; jak skurka z nich zdjąć się daje, odcedza się na sito lub przetak, obierają się ze skurek i kładą się do zimnej wody, która musi być w jakiem naczyniu przysposobiona; jak się już wszystkie migdały skończą, płuczą się w kilku wodach, kładzie się do moździerza i tłucze się dobrze; zakrapiać się powinno wodą zimną, bo inaczej to by się z nich zrobił olejek; jak będą już migdały dobrze utłuczone, wybierają się<ref>W rękopisie: „wywierają się”.</ref> do czystego rądla, nalewają się czystą wodą; wody tyle należy wlać,<ref>W rękopisie: „wody tyle należy wlać wody”.</ref> ażeby wystarczyło tej zupy na tych 12 osób; rozmieszują się te migdały wodą na ogniu, aż się zagotują, poźniej później się przecedza przez czystą serwetę czyli płutno, zlewa się ta zupa migdałowa w czystą miskę; na pół godziny przed dawaniem tej zupy wlewa się do czystego rądla, wstawia się na ogień, aby była gorąca. Gdy się będzie dawać do stołu, ryż powinien być na sypko ugotowany do tej zupy z tem samem mlekiem migdałowem z dodaniem kawałeczka masła i rodzenków; na samem dawaniu tej zupy kładzie się ten ryż, któren powinien być na sypko ugotowany do zupy, dodawszy kawałek cukru i soli do smaku, daje się do stołu bardzo gorąca. Niektóre osoby lubią z cynamonem; powinien być cynamon utłuczony i przesiany daje się do tej zupy, ale jest najlepiej dać osobno; ta zupa daje się najwięcej w dzień Wilii Bożego Narodzenia, taki zwykle jest w Polsce zwyczaj. Niektórzy kucharze dają zamiast wody mleko słodkie, ale naturalna bywa najsmaczniejsza i najzdrowsza, etc.
'''[26]'''

Menu nawigacyjne