== Buraki ==
Innym warzywem, bez którego nie sposób sobie wyobrazić tradycyjnej chłopskiej kuchni, a które przyjęło się u nas zaskakująco późno, jest burak ćwikłowy. Buraki uprawiano w basenie Morza Śródziemnego już w starożytności, ale bardziej dla liści, niż korzenia, który wtedy był białawy, długi, cienki, gorzki i uważany za niejadalny. Odmiana buraka o ciemnoczerwonym, okrągłym i słodkim korzeniu spichrzowym pojawiła się w południowej Europie nie wcześniej niż w XII w., a do Polski dotarł dopiero w wieku XVI (najstarszy znany polski przepis na kiszone buraki pochodzi od Mikołaja ReyaReja). Ukraińcy odkryli buraka ćwikłowego ponoć jeszcze później:
[[File:Ukrainian borscht.JPG|thumb|Barszcz ukraiński (prawdziwy, a nie to, co uchodzi za „barszcz ukraiński” w Polsce)]]
[[Kategoria: Jędrzej Kitowicz]]
[[Kategoria: Franciszek Kulczycki]]
[[Kategoria: Mikołaj ReyRej]]
[[Kategoria: Jan III Sobieski]]
[[Kategoria: Franciszek Trześniewski]]