Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
=== Zupa z grochu fasoli na osób 10 ===
Bierze się 10 f. mięsa, 2 starych kur, obmywszy zastawia się, odszumowawszy czysto dodaje się<ref>W rękopisie: „dogaje się”.</ref> włoszczyzny różnej, niech się ten rosół nagotuje. Bierze się kwartę grochu suchego fasoli, przebiera się czysto, wypłukawszy, powinien się zagotować kilka razy; później się go odlewa wypłukawszy w czystej wodzie, nalewa się rosołem tłustym, dodawszy kawałek masła młodego i bukiet zielonej pietruszki, niechaj się gotuje; jak będzie miętki, przeciera go się przez pytel lub gęste sito; jak się skończy, bierze się i kładzie do czystego rądla; na samem wydaniu rozmieszuje się z nagotowanym rosołem i stawia się na ogniu, żeby się zagotował; jak się zagotuje, tłustość się z wierzchu zbiera, dodawszy soli z kawałem masła młodego, miesza się ciągle, żeby się dobrze rozmieszał i żeby był gładki; daje się do stołu z grzankami z bułek lub chleba pszennego.  Postna robi się tym samym sposobem, tylko zamiast '''[12]''' rosołu z mięsa daje się rosół z ryb.
=== Zupa z kuropatw, daje się z ryżem lub z fermiszelem, na osób 10 ===

Menu nawigacyjne