Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
=== Zupa klejek czyli ''la soupp aux perle'' ===
Bierze się mięsa wołowego funtów 5, kur 2, cielęciny f. 2, '''[28]''' obmywszy to wszystko w czystej wodzie, kładzie się do rądla, nalewa się czystą wodą, stawia się na ogniu; szumować należy bardzo czysto; dodawszy różnej włoszczyzny, jaka tylko może być, niech się gotuje przez godzin cztery; bierze się krupek czyli kaszy perłowej 1½ funta, wypłukawszy aż do czystej wody, później nalewa się wodą, stawia się na ogniu, aby się gotowała; jak się zagotuje, dodaje się w tę kaszę kawałek masła młodego, ażeby kasza nie czerwieniała, co się często zdarza, jeżeli się woda nie zgadza z kaszą; kasza ta, co ma być na klejek, powinna się na wolnym ogniu gotować, a mieszać należy często, żeby od spodu rądla nie przypaliła się, co później zły smak sprawuje; na pół godziny przed dawaniem tej zupy do stołu, bierze się kasza z rądla dodawszy kawałek masła młodego, rozbija się mocno z tem masłem kołatewką<ref>Kołatewka – drewniany tłuczek lub mątewka.</ref> lub kopyścią;<ref>Kopyść – drewniana łyżka kuchenna.</ref> jak się już dobrze rozbije, rosół ten powinien być do klejku przecedzony i mocno gorący, wtedy się tak rozmieszuje tym rosołem, później się przecedza do czystego rądla,<ref>W rękopisie: „rądle”.</ref> wstawia się na ogień, mieszając ciągle; jak będzie mocno gorący, dodawszy soli do smaku, daje się na stół; daje się najwięcej ten klejek z grzankami z bułek, te grzanki powinny być dobrze wysmarzone i mieć kolor rumiany.  Postna daje się tym samym sposobem, tylko zamiast rosołu z mięsa daje się pospolicie rosół z ryb lub wody.
=== Zupa kminkowa czyli ''la soupp aux kimel'' ===

Menu nawigacyjne