Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
=== Zupa kminkowa czyli ''la soupp aux kimel'' ===
Bierze się mięsa wołowego f. 10, kur starych 2, cielęciny f. 2, odmywszy to wszystko, nalawszy wodą stawia się na ogień, odszumować czysto, dodawszy różnej włoszczyzny niech się gotuje przez 4 godziny ciągle; bierze się kminku czysto wysianego i przebranego z piasku, kładzie się do moździerza, tłucze się drobno; jak będzie dobrze utłuczony, kładzie się kawałek masła, rozpuszcza go się, ten utłuczony kminek wsypuje się do niego i stawia się na ogniu mieszając ciągle, żeby się nie przypaliło; później wsypuje się 4 łyżki stołowe mąki, wymieszawszy z tym kminkiem, niechaj się smarzy przez trzy minuty mieszając, później się odstawia na bok; na godzinę przed dawaniem tej zupy do stołu rozmieszuje się z tym rosołem, cośmy go najprzód wstawili, stawia się na ogniu '''[29]''' mieszając ciągle, aż się zagotuje; jak się już zagotuje, stawia się wolnym ogniu, niechaj się gotuje aż do czasu dawania tej zupy do stołu. Na samym wydawaniu tej zupy przekręca się przez czystą serwetę, ale wprzód należy tłustość, która się znajduje na wierzchu zupy, zebrać; powinna być mocno gorąca; dodawszy soli do smaku daje się do stołu; grzanki powinny być do tej zupy na maśle odsmarzane, daje się także z wermiszelem etc.  Postna daje się tym samym sposobem, tylko zamiast rosołu z mięsa daje się rosół z ryb.
=== Zupa szparagowa czyli ''soupp aux asperges''===

Menu nawigacyjne